Benyújthatóak az adóbevallások

Benyújthatóak az adóbevallások
Már be lehet nyújtani az illetékes adóhivatalban a 2 százalékos adófelajánlásokat, valamint a D 200-as jelzésű formanyomtatványok is letehetőek. Mindkettő esetében a határidő május 25.

Fándly Marius, adóhivatalvezető-helyettes hétfőn arról tájékoztatta a Bihari Naplót: január 31-e a határideje annak, amíg az adófizető magánszemélyek (PFA stb.) választhatnak, hogy átalányadót akarnak fizetni, vagy a valós jövedelmük után akarnak adózni. Szintén ezen időpontig kell benyújtsák a D 600-as jelzésű űrlapot azok a szintén ebbe a kategóriába tartozó vállalkozó személyek, akik kötelesek nyugdíj-hozzájárulást fizetni (10,5 százalékost vagy 26,5 százalékost). Egy másik határidő február 25-e, ameddig a 392/A vagy B jelzésű, „áfaalanyságra” vonatkozó nyilatkozatokat kell eljuttatni az illetékes adóhivatalhoz.
Ugyanakkor a bérből és fizetésből élők már letehetik a D230-as formanyomtatványt, ha fel akarják ajánlani adójuk 2 százalékát valamilyen civil szervezet javára, illetve a D 200-ast az engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA), a szabad foglalkozásúak (közjegyzők, ügyvédek, könyvelők, orvosok), mindazok, akiknek szerzői jogból származik jövedelmük, valamint azok is, akiknek egyéb jövedelmük volt ingatlanok és részvények bérbeadásából. Ezen a formanyomtatványon létezik egy külön rubrika a két százalékos adófelajánlás számára, tehát akik ezt a papírt leadják, nem kell még egy formanyomtatványt kitölteniük, ha élni akarnak ezen lehetőségükkel. Emellett azok a nyugdíjasok is felajánlhatják a 2 százalékot, akiknek a járandóságuk adóköteles, vagyis meghaladja az 1000 lejt. Mindkettő esetében a határidő május 25-e.
Érdemes tudni, hogy minden szerdán magyar nyelvű adótanácsadást lehet igényelni az adóhivatal harmadik emeletén található 320-as irodában, előzetes előjegyzés nélkül.

Ciucur Losonczi Antonius