Bentlakás katolikus fiataloknak

A Nagyvárad-Újvárosi Szent László római katolikus plébánián egyetemisták számára kialakított bentlakás működik immár több éve. A szerző felvételei
A Nagyvárad-Újvárosi Szent László római katolikus plébánián egyetemisták számára kialakított bentlakás működik immár több éve. A szerző felvételei
Talán kevesen tudják, hogy a Nagyvárad-Újvárosi Szent László római katolikus plébánián egyetemisták számára kialakított bentlakás működik immár több éve. A részletekről érdeklődtünk.

A bentlakást a kétezres évek elején alakították ki, Lőrincz Ottó atya idejében, s azóta többször is korszerűsítették és bővítették – mondta el Tőtős Erzsébet irodavezető. 2012-től felújítások kezdődtek, s ugyanebben az évben hozta létre a püspökség a Nagyváradi Római Katolikus Egyetemi Lelkészséget, melynek a célja az, hogy összefogja, s lelki közösséggé kovácsolja a Nagyváradon tanuló katolikus egyetemistákat. A Partiumi Keresztény Egyetem saját lelkészséggel rendelkezik, de katolikus hitoktatással nem foglalkoznak ott, s mivel mind a PKE, mind az állami egyetem a Szent László Plébánia területén található, ők vállalták fel az egyetemi lelkészség feladatait, s egyúttal a bentlakás fenntartását, mondta el az irodavezető.

Körülmények

A felújításokat a németországi Vreden város katolikus közössége is támogatja, nekik köszönhetően szerezték be például tavaly a ruhaszárítót (az internátusban lakó fiatalok javaslata alapján), hogy a mosógépből kikerült ruhákat ne kelljen teregetni.

A bentlakás összesen 32 férőhelyes, s tizenöt helyre várják még a jelentkezőket. Első sorban katolikus egyetemista fiatalokat várnak, de amennyiben nem telnek be a helyek, más felekezethez tartozóak jelentkezését is elfogadják – volt már példa ilyesmire az elmúlt évek során.

A szobák három, négy- és ötágyasak, a bentlakáshoz két teljesen felszerelt konyha is tartozik, van mosógép és szárítógép, továbbá internet hozzáférés a bentlakás teljes területén. Tanulószobát is kialakítottak a fiatalok számára, ahol nyomtató és fénymásoló áll rendelkezésükre. Mindezért a fiataloknak havi kétszáz lejt kell fizetniük. A gázpalack cseréjét, a nyomtató karbantartását a plébánia végzi, saját költségén.

Lelki plusz

Mivel céljuk az, hogy a katolikus egyetemistákat összefogják, s egy lelki pluszt nyújtsanak számukra, hetente egyszer, rendszerint eténként olyan összejövetelt szerveznek számukra, ahol különböző témákról esik szó, vallásos jellegű filmeket néznek meg, majd kiértékelik ezeket, beszélgetések zajlanak, meghívottak jönnek el, s tartanak számukra különböző témájú előadásokat. Egyes alkalmakkor ifjúsággal foglalkozó nővér jött el, máskor pedig fiatalok, akik saját tapasztalataikról beszéltek – például arról, hogyan tértek meg, hogyan közeledtek Istenhez, miután züllött életmódot folytattak – de szó esett már a közösségi hálóktól való függéségről. Ez amúgy egy kötelező program: elvárás, hogy a bentlakók részt vegyenek, persze vizsgaidőszak előtt, vagy más probléma esetén el lehet kéredzkedni. Egyúttal évente megrendezik a Bihar megyei magyar nyelvű gyermekotthonok találkozóját is, ahol az árvaházakban nevelkedő gyerekekkel közösen szerveznek különböző programokat. Szintén kötelező program az évi közös zarándoklat Máriapócsra, vagy Máriaradnára – ennek költségeit ugyancsak a plébánia állja.

Feltételek

Jelentkezéseket szeptember 14-ig fogadnak el, további részletekkel a plébánián, a Városháza (Primăriei) utca 9. sz. alatt, valamint a 0259/431–652 telefonszámon szolgálnak, hétköznap 10 és 14 óra között. A kitöltött típuskérvény mellett szükséges egy kézzel írt önéletrajz, melyben a jelentkezők szabadon feltüntethetnek mindent, amit fontosnak tartanak magukkal kapcsolatban, valamint egy szintén kézzel írt motivációs levél, melyben azt részletezhetik a jelentkezők, hogy miért gondolják úgy, hogy ők „idevalók”. Egyúttal három rövid esszét is kell írniuk – az egyiket arról, hogy hogyan győznék meg egy hitetlen barátjukat Isten létéről, egy másikat pedig arról, hogy miként tudják Isten országát építeni azon az egyetemi szakon, melynek hallgatói. A jelentkezéseket röviddel a határidő letelte után bírálják el és mindenkit telefonon értesítenek az eredményről.

Neumann Andrea