Bent lövöldöztek, kint tüntettek Bályokon

Bent lövöldöztek, kint tüntettek Bályokon
Teniszező tüntetők fogadták az érkező nyugat-európai és romániai pénzembereket a bályoki vadászbirtok bejáratánál. Ennek dacára idén is megtartották a Ion Ţiriac -féle szocializációs lövöldözést.

 

Újdonsággal indult szombaton az az immár hagyományosnak számító eseménysorozat, amelyet egyesek vadászatnak, mások mészárlásnak neveznek, s amelynek Ion Ţiriac üzletember vadászbirtoka ad otthont, a Bályok községhez tartozó Nagyalmás mellett. Idén volt először tüntetés a vaddisznók kilövése ellen – mégpedig a számos országban jelen lévő Vier Pfoten (Négy Mancs) Alapítvány mintegy húsz aktivistája vonult fel a vadászbirtok bejárata előtt. Ţiriac idei meghívottai között volt például George Marsan, Monte Carlo polgármestere, Erich Hampel, az Unicredit Bank Austria menedzsere, Wolfgang Porsche autógyáros, Klaus Mangold , a Daimler Chrysler vezetője, Franz Rauch, a nevével fémjelzett üdítőgyárak tulajdonosa, Rudolf Streicher ausztriai politikus, exminiszter. Mint ismeretes, a rendezvény célja hivatalosan az szocializálódás, az üzleti és informális kapcsolatok erősítése – ennek keretét az eleve erre a célra tenyésztett vaddisznók kilövése, majd közös étkezések, fogadások adják.

 

Sport-tüntetés

 

Előbb a hajtók és a kisegítő személyzet érkezett meg a birtokra szombat hajnalban. Már 5 óra tájban sajtósok hada fogadta őket a bejáratnál. Néhány órával később kezdtek érkezni a meghívottakat szállító terepjárók. Ekkorra azonban befutottak a Vier Pfoten (Négy Mancs) Alapítvány aktivistái is – akik az idei rendezvény újdonságát jelentették. A több országból érkezett fiatalok festékszóróval teniszpályát festettek fel a birtok bejárata elé, háló helyett pedig egy olyan transzparenst feszítettek ki, amelyen (Ţiriac teniszezői múltjára, illetve az úri passziókra célozva) ez állt: „STOP KILLING, PLAY TENNIS!” – „NE GYILKOLJATOK, TENISZEZZETEK!”

A tüntetők transzparensükkel szinte minden érkező gépkocsit feltartóztattak néhány pillanatra. Egyetlen meghívott sem reagált azonban akciójukra. Veronica Tulpan, a Vier Pfoten Románia képviselője elmondta: „Németországból, Hollandiából, Angliából és Ausztriából érkezett társainkkal együtt azért tüntetünk, hogy állítsák le a mészárlást, s Ţiriac úr, valamint meghívottai teniszezzenek inkább. Azt akarjuk elérni még, hogy a szakminisztérium tiltsa be az efféle vadászatokat. Ezeknek során eddig csak itt 1400 állatot lőttek ki. Ráadásul az igazi vadászatok szabályait sem tartják itt be, egyszerűen halomra lövik a vaddisznókat.”

Időközben Ţiriacék kihítvák a rendőrséget, ám a helyszíni szemlén a hatóság azt állapította meg, hogy a tüntetés közterületen zajlik, s lényegében nem akadályoz senkit semmiben – így nem büntettek.

Miközben az alaptívány képviselője a birtok kapujánál nyilatkozott, társai pedig teniszezve demonstráltak, maguk is láthatták, amint a lezárt vadászterület kerítése mögött épp felsorakoztak a környékről felbérelt hajtók. Utóbbiak pár pillanattal később elindultak a birtok belseje felé, előkészíteni a nemsokára elkezdődött vadászatot… Napkelte után meg is kezdődött az első vadászat, amelyet a hét végén még több követett. Egy-egy ilyen rendezvény alkalmával többszáz vaddisznót lőnek ki, most i így várható ez. Ezek többségét a hajtók kapják meg végül, akik egyébként 100-200 lej közötti bért is átvehetnek szolgálataikért.

A vendégek nagyrésze egyébként Nagyváradra érkezett repülőgéppel, egy kisebb részük a debreceni reptéren landolt. Innen vitték őket a Nagyalmás melletti birtokra, gépkocsikkal. Az utolsó két résztvevőként, azaz Ion Ţiriac és Wolfgang Porsche távozik majd az idei vadászatról, az ő repülőgépeik vasárnap 15 óra körül szállnak fel. A teljes utaslistát nem hozták nyilvánosságra.

A rendezvénynek helyt adó birtok egyébként régebben Nicolae Ceauşescu egyik vadászbirtoka volt. Ion Ţiriac jópár évvel ezelőtt szerezte meg a szükséges jogokat 12 ezer hektárnyi területre. A sajtó érdeklődését akkor keltette fel a rendezvény, amikor pár évvel ezelőtt a 20 meghívott mintegy 180 vadkant lőtt ki – amin sokan felháborodtak. A legtöbb vaddisznót akkor Adrian Nastase akkori miniszterelnök ejtette el. Az utóbbi időben Ţiriac nem hív meg közismert hazai politikusokat a rendezvényére…

 

Szeghalmi Örs