Bennünk él az alkotás vágya

Bennünk él az alkotás vágya
Csütörtök délelőtt a Nagyváradi Művészeti Líceum Légy hű Szent László örökségéhez! című pályázatának kiértékelése és díjátadása történt meg a Gyermekpalotában a XXVII. Festum Varadinum keretében.

A Nagyváradi Művészeti Líceum azért hirdette meg a pályázatot, hogy Szent László emlékének méltó helyet állítson, illetve ennek megőrzését ápolja. A kiírást jóváhagyta a Bihar megyei főtanfelügyelőség, a cél pedig az volt, hogy a gyerekek megmutassák, hogyan látják Szent Lászlót a róla szóló legendák, történelmi események kontextusában.

A csütörtök délelőtt zajlott, a Varadinum Kulturális Alapítvány jóvoltából díjkiosztással egybekötött kiállításmegnyitón Nagy Gabriella aligazgatónő arra hívta fel a figyelmet: a pályázat megyei szintű volt, vagyis a térség különböző iskoláiból küldtek be pályaműveket. „Azért a Művészeti Líceum vállalta el ennek lebonyolítását, mert nálunk van a legjobb helye, hiszen mi mindennap megéljük a művészetet.”- fogalmazott. Személyes kapcsolatba kerülve velük, a kollégákkal konzultálva ugyanakkor annak felmérésére is lehetőség nyílt, hogyan zajlik a képzőművészeti, más néven rajzoktatás a megyében. „Nekünk meggyőződésünk, hogy a képzőművészeti és zenei oktatás nagyon fontos, a személyiség formálásában kihagyhatatlan, ezért nagy hangsúlyt kell kapnia mindkét területnek”- nyomatékosította. „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy olyan eszközünk, értékünk amit úgy nevezünk: alkotás, amit soha nem fognak tudni kivenni a kezünkből, legyen szó bármilyen digitális világról, vagy technikai fejlődésről”- tette hozzá.

Alkotni kell

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, ötletgazda felidézte: azért indították útjára a rendezvénysorozatot, mert sok olyan személyiség van, akik Váradhoz, vagy Bihar megyéhez köthetőek, és kíváncsiak arra, hogyan tekintenek a diákok azokra a neves elődeinkre, akik sokat tettek a fejlődésért, a kultúráért. „Remélem jobban megismertétek Szent Lászlót, és egy kicsit közelebb került hozzátok az alakja és tevékenysége, tanultatok belőle”- mondta.

Rácz Eliza szaktanárnő, a kiértékelő bizottság elnöke szerint az alkotások magukért beszélnek, a pályázók úgymond a szívüket-lelküket helyezték beléjük, zsűrinek pedig nehéz volt a dolga. Aki nem nyert, az se szomorkodjon, mert már az egy öröm, hogy egy ilyen típusú versenyen részt vehetett, elkészített több órán keresztül egy történelmi tematikájú művet. „Ne felejtsétek el azt, hogy alkotni kell, mert bennünk él ez a készség és vágy”- tanácsolta.

A rendezvényen fellépett két művészetis diák, Catona Ábel és Porsztner Abigél. Programfelelősök Nagy Gabriella, Rácz Eliza, Mados Andrea és Rácz Ervin tanárok voltak.

Ciucur Losonczi Antonius