Benni főszerepben

Fotó: tag 24
Fotó: tag 24
2019-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az Alfred Bauer (Ezüst Medve) díjjal kitüntetett Systemsprenger (Rendszerbontó) című produkció a kezelhetetlen, problémás gyermek vívódását követi nyomon. Betekintést nyújt a német gyermekvédelmi hivatal munkájába is.

Mi történik, ha a gyermek nem képes beilleszkedni az iskolai rendszerbe?

A film főszereplője a 9 éves Benni. Az igazi neve Bernadette, azonban azt utálja. Kékszemű, mondhatni „angyalarcú” kislány, aki képtelen az iskolai rendszer követelményeinek megfelelni. Főleg agresszív magatartásával tűnik ki. Bepillantást nyerhetünk a német iskolai életbe. A tanárok, az iskola vezetősége minden igyekezete ellenére nem tudják kezelni a Benni problémáját. Állandó dühkitörései, agresszivitása- tör, zúz, verekszik a társaival, sérti a tanárokat -miatt eltávolítják az iskolából. Nemcsak az iskolai közösség, de az anya is tehetetlen a kislányával szemben. Fél tőle, s főleg félti a két kiskorú gyermekét. Felvetődik a kérdés, melyek a gyermek agresszív magatartását generáló tényezők? Benni szeretethiányban szenved. Egyetlen óhaja az, hogy az édesanyjához menjen haza, érezze az anyja szeretetét. A gyermekvédelmi hivatal munkatársai foglalkoznak Benni ügyével. A film hitelesen érzékelteti a gyermekvédelmi hivatal munkáját, a munkatársak azon törekvését, hogy megfelelő családi környezetbe helyezzék el Bennit. Különböző családoknál, illetve gyermekotthonba helyezik. Azonban egyik családtól a másikhoz kerül, mivel képtelen beilleszkedni a családi életbe. A gondozók, a rendőrség, a kórház különböző megoldásokat keresnek gyermek életének a rendezése érdekében. Azonban a kislány agresszív viszonyulása miatt nem érnek el eredményt. Sok megoldás nincs, mert a kislányt vagy a pszichiátriai kórházba helyezik el vagy külföldre, Afrikába küldik. Az ifjúsági jóléti hivatal munkatársa, Bafané asszony Micha-hoz, a pszichológushoz fordul, aki korábban foglalkozott fiatal bűnözőkkel. Rendkívül érdekesek a filmnek azon epizódjai, amelyek Micha-nak Bennivel való foglalkozását jelenítik meg. Vajon sikeres lesz-e a pszichológussal való együttműködés? Három héten át egy távoli erdőben próbálja oktatni Bennit. Úgy néz ki, bizonyos eredményeket elért. A kislány ragaszkodik a pszichológushoz, s közli, hogy vele akar maradni. Micha-nak családja van, néhány hónapos a gyermeke, de szakmai szempontból is távolságot kell tartania a pácienssel szemben. Szívszorító jelenetekben tárul fel Benninek a pszichológus családjához való indulatos viszonyulása. A kislány Micha családjához kérezkedik be egy éjszakára. A kora reggeli órákban magához veszi a csecsemőt, s nem akarja átadni az anyjának, majd bezárkózik a fürdőszobába. Hosszú rábeszélés után hajlandó átadni a csecsemőt a szülőknek. Minden kísérlet kudarcot vall, kiderül, hogy képtelenség uralni a kislány agresszív magatartását. Végül arra következtetésre jutnak, hogy a beilleszkedésre képtelen Bennit egy afrikai országba szállítják, egyénisége modellálása érdekében. Azonban ez a kísérlet is kudarccal végződik, a gyermek elmenekül, a repülőtér tetején látható.

A fejlett országokban a gyermekvédelmi hivatal, a szociális intézmények jelentős szerepet játszanak a kezelhetetlen, problémás személyekkel kapcsolatos munkában, segítséget nyújtanak az egyének társadalmi beilleszkedési folyamatába, az életútjuk alakulásába.

A film alkotói

Rendező, forgatókönyvíró: Nora Fingscheidt. Operatőr: Yunus Roy Imer. Zene: John Gürtler. Vágó: Stephan Bechinger, Julia Kovalenko. Főbb szereplők: Helena Zengel (Benni), Albrecht Schuch (Micha), Gabriela Maria Schmeide (Bafané asszony), Lisa Hagmeister (Bianca Klaaf).

Nora Fingscheidt (1983, Braunschweig) német rendező, forgatókönyvíró. Főleg rövidfilmeket készített, több díjat nyert a nemzetközi filmszemléken. A Systemsprenger című alkotás az első nagy játékfilmje. A forgatókönyve több éves munka eredménye. A forgatókönyv megírásához gyermekpszihiátriai szakemberekkel, gyermek- és ifjúsági pszichológusokkal, gyermekvédelmi hivatal munkatársaival folytatott megbeszéléseket. A szereplőválogatás során 150 lányt nézett meg, a legmegfelelőbbnek Helena Zengalt tartotta. A filmezés 2017.november 7.-2018 március közötti időszakban zajlott. A rendező a filmezés előtti hónapokban a Bennit alakító Helena Zengellel külön foglalkozott. A Systemsprenger című produkciója a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a kimagasló művészi hozzájárulásért az Ezüst Medve díjat és a Berliner Morgenpost olvasói zsűri díját nyerte el. Több nemzetközi filmszemlén is bemutatták. Díjat nyert az Emden Nemzetközi Filmfesztiválon, a Tajpej Filmfesztivál nagydíját kapta. A hazai közönség láthatta a 18.Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmek szekciójában, a Közönségdíjat, a Vukovar Filmfesztiválon a Legjobb film díját kapta. A Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb rendezés díját kapta.

Németország a filmet Oscar- díjra jelöli.

„Vad, energikus audiovizuális élményt akartam létrehozni, amely nem állítja, hogy reális. Mert a valóság sokkal rosszabb” – mondta a rendező.

A film felhívja a figyelmet arra, hogy megértésre, együttérzésre, türelemre van szükség ahhoz, hogy segíthessünk a rendszerbontó személyeken. Hitelesen ábrázolja a pedagógusok, pszichológusok, gondozók küzdelmét a fiatalok személyiségének alakításában. A különböző tényezők együtt hatása – pszichotikus lelki állapot, a biztonság- és a szeretet hiánya, a zavaros családi környezet és még sorolhatnánk- agresszívé, alkalmazkodás-képtelenné, sérülékennyé teheti az egyént, aki segítségre, megértésre szorul. Sajnos nem olyan ritkák az ilyen helyzetek…

Páll Gyöngyvér0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .