Bemutatták Thurzó Zoltán dupla lemezét Budapesten

Budapesten mutatták be Thurzó Zoltán dupla lemezét
Budapesten mutatták be Thurzó Zoltán dupla lemezét
Bemutatták Nagyvárad történelmének első komolyzenei kiadványát, Thurzó Zoltán zongoraművész dupla lemezét november 9-én a Budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont kamaratermében. Az esemény végén meg is lehetett vásárolni a dedikált hanglemezeket.


Budapesten mutatták be egy szakmai beszélgetés keretében Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész Liszt Ferenc Költői és Vallásos Harmóniák elnevezésű dupla lemezét, nem is akárhol, hanem Liszt Ferenc egykori budapesti lakásában, mely jelenleg a Budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont kamaratermeként működik. A beszélgetéssel egybekötött lemezbemutató és koncert sok érdeklődőt vonzott, a közönséget az esemény háziasszonya, a beszélgetés moderátora, dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója köszöntötte elsőként. Beszédében kiemelte a zene fontosságát, valamint szó esett Thurzó Sándor nagyváradi zenei helytörténész és az említett intézet kapcsolatáról, a Thurzó család zenei dokumentációs adattáráról, amely egyedülállóan őrzi Nagyvárad eddigi komolyzenei életének minden mozzanatát több évszázadra visszamenőleg, valamint a család jelenlegi szerepéről, munkásságáról és a jövőbeni terveikről is.

Majd Rais W. István, a Bihari Napló főszerkesztője vette át a szót, aki amellett, hogy méltatta a hanglemezt és elismerését fejezte ki a zongoraművész felé, beszélt a személyes kapcsolatairól, amelyet ápolt és ápol a Thurzó család tagjaival. Kiemelte Thurzó Sándor áldozatos és kitartó munkáját nemcsak a korabeli zenei dokumentumok, cikkek, kották gyűjtésének és rendszerezésének tekintetében, hanem a nagyváradi zenei élet ápolásáért tett erőfeszítéseit, a fiatal tehetségek felkarolását.

file72qxeu6fx0751q91cwc

Liszt-kutatás

A sorozat előzményeit dr. Eckhardt Mária ismertette, aki magyarországi és európai viszonylatban is az egyik legelismertebb Liszt-kutató. Liszt Ferenc többször is említette leveleiben, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít ennek a ciklusának, és ezt azzal is bebizonyította, hogy közel két évtizedet szánt a megírására és a tökéletesítésére. Liszt folyamatosan változó életszemléletét is nyomon követhetjük a sorozat hosszú alkotói ívén keresztül, melynek során kiforr az a zeneszerzői kifejezésmód, amely a kereszt felé fordulást, ennek motivikus metamorfózisát is magában hordozza.

Thurzó Zoltán zongoraművész fontos mérföldkőnek tartotta, hogy a román centenárium évében két komolyzenei CD-ét is megjelentetett. Megköszönte elhunyt nagyapjának és nagymamájának a mindenkori segítségét, akik emlékének a Liszt CD-ét is ajánlotta, ugyanakkor a budapesti koncerten jelen lévő anyukájáról, Thurzó Margitról is elismerően szólt. Külön köszönetet mondott párjának, Kócza Erikának, akitől a lemez kiadásának ötlete származott. Kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja gyökereink ápolását, nem szabad sohasem elfelejteni, hogy honnan indultunk. Gryllus Dániel és Marosi Veronika, a CD-t kiadó Gryllus Kft. képviseletében szintén a Thurzó Zoltánnal való személyes kapcsolatukról beszéltek, elmondva, hogy nagy örömmel segítettek kiadni mindkét hanglemezét.

Thurzó Zoltán a lemezbemutatón zongorához is ült, három zeneművet adott elő. A jelenlévők hallhatták Az ébredő gyermek himnuszát, a Temetést, az esemény végén pedig felcsendült az Isten dicsőítése a magányban című darab is, a sorozat leghosszabb alkotása. Az esemény végén meg is lehetett vásárolni a dedikált hanglemezeket.

Incze Zsolt