Bemutatták, mit tanultak

Bemutatták, mit tanultak
Gálaműsorral folytatódott pénteken a Nagyvárad Táncegyüttes tízéves fennállása alkalmából szervezett rendezvénysorozat. Az Ady Endre Középiskola dísztermében szinte egyetlen szabad hely sem maradt.

 

 

Miklós János, az együttes vezetője köszöntötte az egybegyülteket. Dióhéjban szólt felépéseikről, eredményeikről, majd kihangsúlyozta, hogy gyermekvenvelő tevékenységeikkel nem csak azt szeretnék bebizonyítani, hogy nem hiába van fenntartva egy néptáncegyüttes közpénzekből: azt különösen fontosnak találják, hogy nevelgessék azokat a kis fákat, akik majdan nézőik lesznek a színházban. Épp ezért, az együttes tagjainak az oktató munkássága legalább olyan fontos – ha nem fontosabb – mint a fellépések. A gyerekek azt hiszik, játszanak, de közben fontos dolgokat tanulnak, melyet hozzásegítik őket ahhoz, hogy a világban otthonosan mozgó, tevékeny felnőttek legyenek, mondta az együttesvezető.

 

Táncot jártak

 

A néptáncoktatás egyúttal ahhoz is hozzájárul, hogy zenebeli és mozgásbeli anyanyelvükké is váljon a magyar, hangzott el. Több iskolában 2009 óta kapott hangsúlyosabb szerepet a néptáncoktatás, s az együttes vezetője azt kívánta, 2109-ben ismét találkozzanak. Később óvodások és iskolások mutatták be néptánc tudásukat. Nem minden csoport tudott eljönni a délutáni gálára, mondta el az együttes vezetője.

Az evangélikus óvoda gyermekcsoportjának, majd a száldobágyi gyermek-néptáncegyüttes fellépésével kezdődött el a bemutató: a kicsik szemmel láthatóan örömmel mutatták meg, mit tudnak, s minadannyiukat erős tapssal jutalmazta a közönség. A borsi Galagonya gyermek-néptáncegyüttes déldunántúli ugrós táncot mutatott be, majd a Nicolae Bălcescu iskola három tanulója járt Dél-alföldi, s Szeged környéki táncokat. A Lorántffy Zsuzsanna református gimnázium V-VIII osztályos csoportja szilágysági táncokat járt, majd az Ady Endre középiskola 2010-ben alakult néptáncegyüttese mutatott be mezőségi táncokat.

Miután Miklós János köszöntet mondott az Ady Endre középiskola vezetőségének a kilencvenes évek óta tartó folyamatos támogatásért, a borsi Galagonya Néptáncegyüttes előadása következett, sóvidéki táncokat tekithettek meg a nézők.