Bemutatták Bályok monográfiáját

Bemutatták Bályok monográfiáját
Bihar megye – „Mi a fontos és egyáltalán mi mellőzhető egy falu történetében? Szerintem ezt minden történetíró maga dönti el, hatalmas felelősséget vállalva magára.” Az idézet a Bályok monográfiájából való, Jónás Sándor lelkész tollából.

A megye észak-keleti csücskében lévő település, Bályok monográfoájának bemutatóját szerda este tartották. A település kultúrházának színpadán, az ünnepi alkalom tiszteletére, a helyi iskolások bemutatták azt a műsort, mellyel elismerést vívtak ki maguknak a megyei Ki mit tud? margittai elődöntőjében. Hallottunk még szavalatokat, népdalokat, és a Ricsajok tánccsoport révén moderntánc is volt.

Átfogó munka sok fotóval

A Megyei Tanácstól mintegy másfél éve kaptak pénzt arra, hogy megjelentesség Bályok monográfiáját, már „csak” meg kellett írni, idézte fel a kiadvány történetét Seres Erzsébet, aki nem csak pedagógus, de a helyi RMDSZ elnöke is. Egyedül a monográfiaírás sem megy, így a sok adattal rendelkező Jónás Sándor lelkésszel és feleségével, Jónás Hajnalka Terézzel láttak munkához, idősektől szerezve még információkat, fotókat a nem száraz statisztikákra, hanem az olvasmányosságra építő kötet megszerkesztéséhez. „Nem lehet egy monográfia végére úgy pontot tenni, hogy a szerző elmondhassa, minden benne van. Most sincs így, ez egy úttörő munka, melynek talán még lesz folytatása”, mondta az egyik társszerző Jónás Sándor. A község életének minden területét átfogó munkát még monográfiák esetében is szokatlanul számos dokumentum értékű fénykép egészíti ki. Sok fotó így is kimaradt, Seres Erzsébet pedig javasolta, azokból állítsanak össze egy albumot. Ennek kiadásához segítséget ígért Szabó Ödön megyei tanácsos, aki Sóki Béla képviselővel, és Derzsi Ákos államtitkárral együtt vett részt az eseményen.

Példabeszédek csapatmunkáról

Az elmúlt 2 évben a bályoki monográfia a 97. kötet, melyet megyei tanácsi támogatással sikerült kiadni, mondta el Szabó Ödön, aki a monográfia megírásához szükségeltetett és az RMDSZ-en belüli cspatmunka között vont párhuzamot, miközben a vasárnapi szavazás fontosságát hangsúlyozta. Sóki Béla Ady másnapi születésnapi évfordulójának apropóján úgy fogalmazott, hogy ahogyan annak idején az Értől az óceánig, most Brüsszelig kell eljutni. „Hősökre szükség van – háború idején. Békében csapatmunka kell, mert a megosztottság Mohácshoz, Trianonhoz, ’56-hoz vezet”, mondta a képviselő. Ahol rólunk döntenek, ott nekünk is ott kell lenni, fűzte a fentiekhez Derzsi Ákos, majd az esemény zárásaként Mészáros Imre és családi együttese szórakoztatta a bályokiakat.

 

Rencz Csaba