Bemutatták a román olimpiai csapatot

Szombaton Izvoranion bemutatták a román olimpiai küldöttséget, a ceremónián pedig jelen volt Traian Băsescu államfő is.

Băsescu a román sportolók olimpiai eredményességét méltatta, ugyanis 1952–től összesen 82 arany–, 88 ezüst– és 114 bronzérmet gyűjtöttek be az ötkarikás nyári játékokon. „Nem fér kétség ahhoz, hogy az olimpia után a román éremgyűjtemény gyarapodni fog” – mondta Băsescu, aki meghívta az összes sportolót a Cotroceni államfői palotába, amint azok visszatérnek Pekingből.

Băsescu ezután valamennyi jelenlevő sportolóval kezet fogott (sokan már elutaztak Pekingbe, a női kézilabda–válogatott pedig Albertville–ben van felkészülési tornán). A román küldöttséget egyébként 105 sportoló alkotja. Mellettük edzők, orvosok, gyúrók, valamint a Román Olimpiai Bizottság vezetői és meghívottjai alkotják majd a román küldöttséget, amely már vasárnap délután elrepül Peking felé.

Az államfő ugyanakkor elmondta, ott lesz augusztus 8–án Kína fővárosában az esemény megnyitóján. „Én korábban is mondtam már, ne keverjük a sportot a politikával. Én biztos ott leszek, ugyanis tisztelem azokat a sportolókat, akik elérték ezt a kiváló teljesítményt, hogy kvalifikálják magukat az olimpiára” – szögezte le Băsescu.

Letölthető:

ARomanSportolokProgramjaAzOlimpian [.pdf – 312KB]
OlimpiaiResztvevoRomanSportolok [.rtf – 39KB]