Bemutatták a hitetlent

Bemutatták a hitetlent
Nagyvárad – A hitetlen címmel bemutatták az Oberon Csőszinház idei első előadását, mely Moliere Don Juanjából kimetszett jelenetekre építkezve a hit és a bűn harcát, az ellentétes értékek összeférhetetlenségét mutatja be.

Hétfőn, az Ady Endre Líceum dísztermében mutatták be az Oberon Csőszínház legújabb darabját A hitetlen címmel. Moliere, egykoron botrányosnak számító Don Juan című darabjának jeleneteire épülő előadás alaphelyzetét a minden értéket tagadó, csak a testiségnek élő Don Juan és a vele ellentétes nézeteket valló, a moralitásban és szakralitásban igaz hitet találó barát vitái adják. A háromszereplős darab harmadik, a két véglet közötti szereplője az eszmefuttatások és okfejtések néma megfigyelőjeként bíráskodik a döntetlen csatában.

A minimalista díszlet és jelmez fontos eleme a kék és sárga szín, melyek a verbális eszközök váltakozásával együtt az ellentétek összeférhetetlenségének érzékeltetésére szolgált. A negyven perces előadásra végig jellemző feszültséget végül az ellentétek egyensúlya oldja fel, nyitva hagyva a döntő kérdést: melyk szín a nyerő, melyk érték követendő. Nagy-Vince Ádám és Nagy Gábor szereplőknek, illetve az Oberon Csőszínház vezetőjének, a szereplőként és rendezőként is helyt álló Csatlós Lórántnak több mint fél éves munkája a darab.