Bemutatták a csapataikat

Akt.:
Bemutatták a csapataikat
Hétfőn az RMDSZ Sas-palotabeli székházában bemutatkozó sajtótájékoztatót tartottak az RMDSZ nagyváradi tanácsoslistájának 2. és 5. helyezettjei, Kecse Gabriella és Kecskés Irén Mónika.

Mindketten magukkal hozták azokat a személyeket is, akiknek a támogatására, szaktudására számítani fognak. Kecse Gabriella 20 éve dolgozik pedagógusként, 5 éve a Szacsvay Imre Általános Iskola aligazgatónője, és ugyanennyi ideje a várad-olaszi RMDSZ-körzet elnöke. Hivatásából adódóan is a magyar nyelvű oktatás, a hagyományok továbbörökítése a szakterülete, illetve kiemelten fontosnak tartja a műemlék- és az épített örökségvédelmet is. A csapatát erősítené Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, a Mihai Eminescu Főgimnázium matematika tanárnője, aki szerint fontos lenne a magyar nyelvű szakoktatói hálózat bővítése, hogy minden olyan gyermek, aki nem akar egyetemi diplomát szerezni, megtalálja a helyét. De ugyanígy lényesnek tartja, hogy az édesanyák a lakóhelyükhöz közel találjanak bölcsődét, óvodát. Jakabffy László építészmérnöknek a műemlékvédelem „a szíve csücske”. Hangsúlyozta: jó lenne, ha a Szacsvay-szoborhoz hasonlóan a többi magyar köztéri alkotást is fel lehetne újítani. Megjegyezte: bővíteni kellene a 2000-es évek elején összeállított váradi műemléklistát is, hiszen ezek az ingatlanokra jobban odafigyelnek, másképp kezelik őket. Porsztner Béla a várad-olaszi RMDSZ alelnökeként nagy hangsúlyt helyezne arra, hogy a lakossági fogadóórákon jelzett problémákat megoldják, illetve az ifjúság aktív szerepvállalására is összpontosítana.

A másik csapat

Kecskés Irén Mónika a Megyei Tanácsnál uniós pályázatok lehívásával foglakozik, és a Partium Rádió igazgatója. Erősítené a szociális szolgáltatások hatékonyságát, az állam és a civil szféra közti párbeszéd révén is. Kiemelt figyelmet fordítana a források megpályázására, és a nők és a férfiak közti esélyegyenlőség megteremtésére.

Az ő csapatához tartozna a szociális, illetve gyermekvédelmi ügyekben szaktekintélynek tekinthető Szántó Ildikó, aki úgy korszerűsítené a társadalmi ellátórendszert, hogy nagyobb figyelmet fordítana az olyan központok létesítésére, működtetésére, ahol például bántalmazott nőknek nyújtanak menedéket, vagy drogprevencióval foglalkoznak, és különféle restauratív módszereket alkalmaznak. Bacsadi Mihály, az Élet Autizmussal Egyesület alelnöke arra ösztönözné az önkormányzatot, hogy olyan rendeleteket hozzon, melyekkel elősegíti az autisták társadalmi beilleszkedését. Széll Gabriella, az RMDSZ Nőszervezet váradi koordinátora értelemszerűen arra törekedne, hogy olyan döntések szülessenek, melyek elősegítik a nők munkavállalását, valós esélyegyenlőségét, és adatgyűjtésre támaszkodna. Szallós Alpár és Szallós Nándor, a várad-őssi RMDSZ-körzet vezetői felkarolnák az időseket és az egyedülállókat az ifjúság bevonásával.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: