Álma egy egészséges Nagyvárad

Akt.:
Álma egy egészséges Nagyvárad
Nagyvárad- Csütörtök délelőtt az RMDSZ megyei és helyi szervezete bemutatta a sajtó képviselőinek a Szövetség nagyváradi polgármesterjelöltjét, Cseke Attila szenátort, aki a programját is ismertette.

Az egybegyűlteket Biró Rozália alpolgármester, az RMDSZ váradi szervezetének elnöke köszöntötte a két nyelven zajló ünnepség kezdetén. Úgy fogalmazott: egy új fejezet kezdődik az 1989 óta közösen íródó történelemkönyvünkben. Az RMDSZ által több mint húsz évvel ezelőtt kijelölt cél, vagyis a hatékony érdekképviselet azóta sem változott, az elmúlt esztendőkben pedig számos olyan megvalósítás történt a frakció kezdeményezésének köszönhetően, melyek a közösség javára voltak. Szerinte egy követendő példa lehet mindannyiunk számára Cseke Attila szenátor, aki nem az igéretek, hanem a tettek embere- például egészségügyi minisztersége idején összesen több mint 20 millió euró értékben eszközöltek beruházásokat Bihar megyében-, s szakmai felkészültségének, illetve a közigazgatás területén szerzett tapasztalatának betudhatóan a legalkalmasabb személy arra, hogy emberséggel, becsülettel és tisztességgel szolgálja a város lakosságát.

Regionális központ

Cseke Attila kijelentette: büszke arra, hogy Bihar megyei, s amennyiben megválasztják, mindent megtesz Várad fejlődése érdekében, mert a város többet érdemel, mint amennyit a városgazdák az elmúlt négy vagy huszonkét évben tettek érte. Meglátásában egy városvezető emberarcú politikát kell folytasson, és konkrét stratégiával és vizióval kell rendelkezzen. Fő céljaként azt jelölte meg, hogy Nagyvárad ismét regionális központtá váljék. Meglátásában ennek egyik alapvető feltétele, hogy fejlődjön az oktatás és igazi egyetemi centrum legyen a város, mint például Temesvár vagy Debrecen. Ennek érdekében fejlesztené a campust és máshova költöztetné a csendőrség székhelyét, hogy azon a területen is bővíteni lehessen a felsőfokú tanintézményt. Egészségügyi téren támogatná a két közkórház fejlesztését és finanszírozna rákmegelőző projekteket. Kulturális szempontból is regionális központot varázsolna Váradból, például létrehozná a Művészetek házát, melynek székhelyéül a várat szemelte ki. Ugyanakkor a debreceni Főnix csarnokhoz hasonló multifunkcionális sportpalotát építtetne és „nehézsúlyú befektetőket” vonzana az ipari parkba, a cívisvárosi Regionális és Innovációs Ipari Park mintájára. Kihasználva a város turisztikai potenciálját, a helyi költségvetésből társfinanszírozott programot indítana a műemléképületek felújítása, illetve renoválása céljából és nagyobb hangsúlyt az önkéntességre, mint a szolidaritás és a civil öntudat erősítésének egyik megnyilvánulási formájára.

Cseke Attila csapata

A polgármesterjelölt-indító ünnepségen az is elhangzott, hogy egy csapat támogatja Cseke Attilát, melynek tagjai fel is sorakoztak mögötte, mielőtt beszélt volna. Íme a névsor: Jenei Imre labdarúgó érdemes edző, Csűry István királyhágómelléki református püspök, dr. Mircea Pop sebészprofesszor, dr. Carmen Pantiş altatóorvos, Tuduka Oszkár zenekritikus, tanár, Thurzó Zoltán zongoraművész, Jakobovits Márta és Jakobovits Miklós képzőművészek, Fejér Iván vízilabdázó, dr. Marcu Ágnes gordonkaművész, Marcu Vasile egyetemi oktató és Szatmári Ferenc üzletember, a Mária Rádió elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius