Bemutatkozott a Debreceni Disputa

Bemutatkozott a Debreceni Disputa
Nagyvárad – A Várad kulturális folyóirat és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség író-olvasó köre szervezésében a Debreceni Disputa kulturális-közéleti folyóiratot mutatták be szerda este a megyei könytár amfiteátrumában.

Az egybegyűlteket Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője köszöntötte, majd Kinde Annamária költő olvasta fel magyar nyelven Traian Stef könyvtárigazgatónak a Debreceni Disputában megjelent egyik versét, azt követően, hogy a szerző román nyelven tette meg ugyanezt. S. Varga Pál főszerkesztő elárulta: a Disputa 2003 decemberében indult, két feltételt szem előtt tartva. Egyrészt a szerkesztői csapat tagjai közt legyen összhang, másfelől pedig semmiféle külső nyomás ne nehezedjék rájuk. Véleménye szerint e szempontok teljesítése sikerrel járt, s noha az anyagi körülményeik “döcögösek”, azért elboldogulnak. A provincializmus veszélyétől menekülve, olyan furcsa rovatcímeket találtak ki, mint például Küszöb, Főtér, Tisztaszoba, Műhely vagy Télikert, a beérkező írások közül pedig a valóban minőségi prózákat és verseket próbálják kiválasztani, arra ügyelve, hogy a “kerületi Nobel-díjasok” elkerüljék őket. A folyóirat valamennyi számának van egy vezető témája, idén szeptemberben például Nagyvárad volt bemutatva. A főszerkesztő szerint a lap nem szócsőve egyetlen politikai irányzatnak sem, sőt, a szerkesztőket azon elv vezérli, hogy “ne tessék szekértáborosodni kedves magyarság, inkább próbáljunk meg emberi hangot megütni”.

Bemutatkoztak a rovatok

Berta Erzsébet, az Árkádok rovat vezetője elárulta: céljuk, hogy egy szélesebb nyilvánosságot megcélzó beszédet honosítsanak meg az építészetben, amit az átlagos olvasók is értenek, nem csupán a szakemberek. Egyebek mellett építészeti kritikák, a műemlékvédelemmel és az építészeti oktatással kapcsolatos cikkek jelennek meg a Disputában. Lapis József, a Lépcsők és a Pláza című rovatok szerkesztője elmondta: előbbi kritikai és szemle rovat, utóbbi pedig a populáris kultúra jelenségeiről számol be, árnyaltabb megfogalmazásban. A Macskakő rovatról Papp András szerkesztő kifejtette: a lap irodalmi részét képviseli, állandó és viszatérő szerzőkkel.

 

Ciucur L. Antonius