Belügyminisztérium: Öt országutat és 13 megyei utat érintettek az elmúlt napok áradásai

Akt.:
Fotó: Departamentul pentru Situatii de Urgenta/Facebook
Fotó: Departamentul pentru Situatii de Urgenta/Facebook
Öt országutat és 13 megyei utat érintettek az elmúlt napok áradásai, illetve két vasúti szakaszon nem lehet közlekedni, Vâlcea megyében Băbeni – Alunu települések között, valamint Brassó és Bodzaforduló között Bodola településnél, ahol a vasúti hidat elsodorta az áradás – tájékoztatott a belügyminisztérium.

A belügyminisztérium alkalmazottai az éjszaka folyamán 45 személyt mentettek vagy menekítettek ki az áradások elől. Vasárnap reggel három megye (Kovászna, Hargita, Suceava) 5 településén mintegy 200 háztartásban nem volt áramszolgáltatás, a helyzet megoldásán jelenleg is dolgoznak.

Ma reggelre összehívták a Neamţ megyei katasztrófavédelmi bizottságot a Szeret és a Moldova folyók vízszintjének emelkedése miatt. A belügyminisztérium arról is tájékoztatott, hogy az időjárásra és árvizekre vonatkozó figyelmeztetéseket visszavonták, az érintett térségekben javul a helyzet. Jelenleg az országban sehol sincs érvényben rossz időjárásra vonatkozó figyelmeztetés. Ma délután 16 óráig, illetve hétfőn 16 óráig még néhány folyó vízgyűjtő medencéjében még érvényben marad vízügyi figyelmeztetés. Az elmúlt napokban a belügyminisztérium 20.000 alkalmazottja dolgozott az árvizek által okozott károk helyreállításán.

Szombatról vasárnapra virradóan Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár Kökösbácstelek (Băcel) térségébe látogatott , ahol az elmúlt napokban árvíz pusztított, tájékoztatott a belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlege (DSU). Raed Arafat éjfél után ért Kovászna megyébe Sebastian Cucu prefektussal és a megyei katasztrófavédelmi bizottság tagjaival. A szakemberek megvizsgálták a Tatrang folyó által átszakított töltést és az árvíz által okozott károkat.

A DSU által végzett felmérés szerint Kovászna megyében mintegy 200 személyt érintett az árvíz, 86 személyt Kökösbácstelkén, 109 személyt Bélmezőben (Lunca Mărcuşului), 21 személyt Székelytamásfalva (Tamaşfalău) településen. Szitabodza (Sita Buzăului) településen három házat rongált meg egy földcsuszamlás. Továbbra sem lehet közlekedni Csíkkozmás és Kézdivásárhely között a 11B-jelzésű országúton, Kézdiszárazpataknál (Valea Seacă) néhány méteres szakaszon beszakadt az út. Nem lehet közlekedni a 121-es jelzésű megyei úton Szentkatolna (Catalina) és Imecsfalva (Imeni) között.

Brassó és Szitabodza között a vasúti forgalom is megállt, miután Bodolán a Tatrang folyó által hozott hordalék miatt összedőlt a vasúti híd, tájékoztatott vasárnap reggel a Román Országos Rendőr-főkapitányság közlekedési tájékoztató központja (Infotrafic).

www.agerpres.ro