Belső világunk képekben, versekben

Akt.:
Belső világunk képekben, versekben
Kecseti Gabriella és Buhály József képzőművészek munkáiból nyílt kiállítás a Posticumban. A tárlatnyitó után a jelenlévők Pilinszky gondolatvilágába nyerhettek betekintést.

Már néhány napja megtekinthető és október 16-ig látogatható a Posticum kápolnájában Kecseti Gabriella textiltervező iparművész és Buhály József festőművész kiállítása. Vasárnap délután Dóczy Péter színművész nyitotta meg a tárlatot, mely az Ars Sacra fesztivál keretein belül lett megszervezve. Mint elmondta, a fesztivál városi misszióként indult 2007-ben Budapesten, azzal a céllal, hogy megmutassa a világnak, hogyan élik meg hitüket a különböző vallásúak, s azt, hogy ki mernek lépni a világ elé és vállalják saját magukat.

„Mi van belül”

A Budapestről indult, sikeres kezdeményezés kiterjedt, s egy bővebb, művészeti fesztiválként folytatódott, mely jelenleg Európa felé próbál nyitni, s Nagyváradon, Szabadkán, Belgárdban, Pozsonyban is megszervezik. A legfontosabb a barátság, az, hogy a résztvevők mernek álmodni és ezt az álmot megvalósítani. Magyarországon tavaly egyhetes volt az Ars Sacra fesztivál és hetvenezren látogatták meg az ezen belül zajló rendezvényeket.

Később Buhály József festőművész szólt arról: azt festi meg, ami benne gyermekkorában nyomott hagyott, a vidéki emberek egyszerű életét, a tájakat, melyekhez élményei kapcsolódnak. „Soha nem a forma érdekelt, a nagyvárosok élete, az, hogy mi a divat Európában. Az vonz, hogy belül mi van. Bár sokan kérdezik, nem vagyok szomorú…” – mondta a művész. Dóczy Péter Hamvas Béla gondolataiból kiindulva azt fogalmazta meg: mindkét képzőművész arra tette fel létét, hogy a világ megismerje, amit a Jóisten nekik adott és ami bennük leledzik.

Elmélyülés

Rencsik Imre, a Posticum alapítója arról szólt: az álmokból születik meg a valóság, ahogy mindig a találkozásokból születnek meg az újabb és újabb programok, így dolgozik Isten ezeken a képeken keresztül és a mi életünkben is.

posticum2

A program egy meditációra, elmélyülésre invitáló programmal folytatódott: Dóczy Péter Pilinszky János verseiből készült összeállítást adott elő. Azok a versek hangzottak el, melyek a Meditáció című hangoskönyv anyagát képezik – olyan versek, melyek a lét kérdéseiről, halálról, bűnről, hitről, szeretetről szólnak, s melyek a hallgatóban is gondolatsorokat indítanak el. A színművész 2001-ben adta ki a hangoskönyvet, de színházban 1994 óta adja elő az anyagát. Különös kapcsolat fűzi a költőhöz, akinek irodalmi hagyatékát „ifjúsága óta úgy lélegezte be, ahogyan csak szülőföldünk levegőjét szoktuk”. A versek általa személyes színt kapnak és egyedi élményt nyújtanak.

Neumann Andrea

Címkék: ,