ERDON Bulvár

2008.07.15. 17:26

Olimpia előtti napfogyatkozás

<p>Egy héttel a pekingi olimpia megnyitása előtt, augusztus elsején teljes napfogyatkozás borítja sötétségbe a Föld területének jelentős részét, így Kínát is - jelezte az "égi mechanikával" foglalkozó párizsi intézet (IMCCE) kedden kiadott közleményében.</p>

A napfogyatkozás teljes lesz egy olyan vonalon, amely Kanada északkeleti részénél kezdődik, majd áthalad Grönland északnyugati területein, a befagyott sarki tengeren, érinti az oroszországi Arhangelszk városát, és mielőtt Kínában véget érne, elsötétíti Szibéria északi és Mongólia keleti részét - olvasható a www.imcce.fr honlapon.
Más térségekben a jelenség majdnem észrevehetetlen lesz, Franciaországban például alig 6 százalékos lesz a sötétedés.
A francia szakértők már most felhívták az emberek figyelmét arra, hogy óvják szemük világát, különösen pedig a gyermekekre vigyázzanak, mert a napfogyatkozás megfelelő védelem nélküli megfigyelése kisebb szivárványhártya-károsodást, vagy akár a látás végleges elvesztését okozhatja.
A napfogyatkozás után egy héttel nyílik meg a pekingi olimpia, de augusztus 8-át választotta házasságkötése napjául nagyon sok kínai pár is, mert a három nyolcast tartalmazó (08-08-08) dátum a néphit szerint szerencsét hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!