Beléphetünk mi is! Majd…

Beléphetünk mi is! Majd…
Lefújták azt a tanácskozást, amely e hó közepén lett volna esedékes, és amelyen döntést kellett volna hozni Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásáról. Tutilescu remél.

 

Egyetlen előre meghatározott napirendi pontja lett volna annak az egyeztetésnek, amely szeptember 19–20-ára volt kitűzve: a Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról való döntéshozatal. Diplomáciai források szerint azonban nem tartják meg az egyeztetést. Így tovább halasztódik az ország csatlakozása a térséghez, illetve a vonatkozó szerződéshez.

Amikor az USL kirobbantotta a Traian Băsescu megbuktatását célzó háborúját, s ezzel együtt a politikai válságot, már akkor figyelmeztettek megfigyelők, hogy ez a schengeni csatlakozást is el fogja odázni, s tovább romlik majd Románia megítélése. Most tehát ez következett be: magukat megnevezni nem kívánó források szerint az EU diplomáciája hétfőn késő este határozott úgy, hogy lefújják a megbeszélést, amelynek végén dönteniük kellett volna a csatlakozásról.

Bukaresti derű

E hó elején tartották a román diplomaták éves tanácskozását, amelyen Traian Băsescu, a hivatalába időközben visszatért elnök azt fejtegette: bár egyes romániai politikusok illegális és destabilizáló manőverekbe bocsátkoztak, „a román állam intézményei korrekten működtek, ezért szövetségeseinknek és barátainknak nincs okuk elodázni a schengeni csatlakozást”. Szeptember 4-én üzente ezt a külföldnek Băsescu, s ugyanaznap nyilatkozott az ügyben a bukaresti belügyminisztérium schengeni csatlakozásért felelős osztályának vezetője, Marian Tutilescu főfelügyelő. Ő azt mondta, Romániának minden esélye megvan a belépésre, és az EU 11 fő elvárása közül 10-et teljesített is. Jelezte ugyanakkor, hogy Hollandia és Németország veti el jelenleg leginkább a csatlakozásunkat.

A most lefújt uniós tanácskozás helyett egyébként október 25–26-ra hívtak össze másikat. Ennek kapcsán tegnap is megszólalt Marian Tutilescu. Úgy fogalmazott, hogy szerinte marad az esély, hogy még idén megkezdődjön az úgynevezett többlépcsős csatlakozás. Mint megírtuk, ez azt jelentené, hogy előbb a repterek esetében lép életbe a schengeni csatlakozás, közúti és egyéb vonatkozásokban később.

A csatlakozásért felelős főfelügyelő is megerősítette, hogy Romániának B, illetve C terve is van az üggyel kapcsolatban. Az úgymond A terv ugyanis már rég megbukott: ennek lényege az volt, hogy az országot egyszerűen felveszik az övezetbe, még tavaly tavasszal. A B terv a már említett többlépcsős csatlakozás. Eszerint október végéig történne meg a repülőteres felvételünk, a többi pedig jövőre. Van egy C is, erről azonban a diplomácia csak annyit árult el, hogy végső esetben alkalmaznák, és lényege, hogy immár európai bírósági fórumokon követelne bebocsátást a schengeni övezetbe Románia.

Szeghalmi Örs