Bekerülhetünk a költségvetésbe

Még nem tudni, hogy az első kapavágást mikor ejtik meg a Szatmárnémetit elkerülő körgyűrű megvalósítása során, de arra már egyre nagyobb az esély, hogy megkapja a város a szükséges kormánytámogatást.

Hétfőn Szatmármegyei delegációt fogadott a szállításügyi miniszter asszony, Anca Boagiu. Az Erdei D. István és Ioan Holdiş RMDSZ-es, illetve PD-L-s képviselők, valamint Radu Giurcă prefektus, Csehi Árpád megyei tanács elnök és Ilyés Gyula szatmárnémeti polgármester alkotta delegáció tagjai elsősorban a Szatmárnémeti forgalmát tehermentesítő körgyűrű tervét vázolták a miniszter asszonynak. A 2006-ban még a Nyíregyháza-Szatmárnémeti-Nagybánya gyorsforgalmi úttal együtt elindított projekt 2008-ban teljesen megfeneklett miután a gyorsforgalmi út lekerült a kormány prioritási listájáról, és Erdei D. István, akit tegnap telefon kérdeztünk a részletekről, elmondta, hogy nem is igen kerül vissza oda, mivel a kormány autópályákban látja a jövőt. „Úgy tűnik, hogy a miniszter asszony sokkal receptívebb, mint elődje, így nagy esély van arra, hogy a 19,2 kilométeres körgyűrű a 2011-es költségvetésben szerepeljen, a körgyűrűk és elkerülő utakat szabályozó speciális törvényben előkelő helyet foglaljunk el” – ismertette a megbeszélés eredményét az RMDSZ-es képviselő, ugyanakkor elmondta, hogy a jelenlévők egyetértettek abban, hogy szükség van erre a körgyűrűre.

A szatmárnémeti körgyűrű projektjének újra „terítékre kerüléséről” folytatott egyeztetést a szállításügyi minisztérium és azon ötfős delegáció, amely hétfőn  járt Bukarestben. A 2006-ban elindított projekt előtanulmányait újra fel kell dolgozni, részint azért, mert az azóta eltelt négy évben olyan változások történtek, amelyek befolyásolhatják az elkészítendő műszaki tervet, részint azért, mert most már nem a Nyíregyháza-Nagybánya gyorsforgalmi úttal együtt készülne el, hanem egy önálló terv alapján. Ennek értelmében a körgyűrű 19,2 km hosszúságú. Az egyeztetés során a miniszter asszony és a Romániai Országutak és Autópályák Országos Vállalatának (CNADR) két jelenlévő igazgatója is egyetértett abban, hogy prioritásként kell kezelni a körgyűrű kérdését. „A körgyűrű megépítését megelőző előtanulmányok felét a városnak kell állnia” – tájékoztatta lapunkat Erdei D. István, RMDSZ-es képviselő, majd hozzátette, hogy azért került ez a találkozó éppen erre az időpontra, mert a kormány most kell hogy kidolgozza a költségvetést, de ugyanezen időszakban a helyi költségvetések is körvonalazódnak, így mindkét félnek jó tudnia, hogy milyen kiadásokkal kell számolniuk a 2011-es évben. Úgy tűnik, hogy sikeres volt a delegáció, hiszen ígéretet kaptak arra, hogy ha nem is az első, de előkelő helyen szerepel majd a körgyűrűnk azon a listán, amely a megépítendő körgyűrűket és elkerülő utakat tartalmazza majd.