Bejelentették a sertéspestis bihari megjelenését

Bejelentették a sertéspestis bihari megjelenését
A szakhatóság pénteken délután tette közzé a bejelentést az afrikai sertéspestis Bihar megyei megjelenéséről. Egy nappal korábban Konstanca megyei esetekről is hírt adtak.

 

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (DSVSA) országos központjának (ANSVSA) internetes oldalán pénteken délután jelent meg a bejelentés, mely szerint aznap, tehát június 6-án igazolta vissza az illetékes országos laboratórium, hogy a Bihar megyei Apátkeresztúr egyik gazdaságában afrikai sertéspestissel fertőzött állatokat találtak. A közlemény szerint azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, ezek részeként kényszervágást alkalmaztak azon sertéseknél, melyek a betegség jeleit mutatták, illetve, melyek kapcsolatba kerülhettek ezekkel vagy a már elhullottakkal. Összesen 57 egyedet semmisítettek meg. Ugyanezen az internetes oldalon még csütörtökön jelentették be, hogy a Konstanca megyei Istria településen is igazoltan beteg sertéseket találtak, illetve, hogy a kormány július ötödikei ülésén szabályozta a módszert, mely szerint le lehet folytatni a kármegállapítást és a kártérítést azokban az esetekben, amikor a gazdálkodók tenyésztett állatait gyorsított eljárásban kell megsemmisíteni, megelőzendő „bizonyos fertőző betegségek terjedését”.

Emberre nem terjed

A döntés a 2009/1214-es kormányhatározat kiegészítése és meghozatalát azzal indokolták, hogy az országban “agresszíven felütötte fejét az afrikai sertéspestis”. Az említett döntésben foglaltatik: ha találnak azonosítatlan állatot, azokat minél előbb nyilvántartásba kell venni a törvényes keretek között és a betegséggóc sürgős felszámolásának figyelembe vételével, a nyomon-követhetőség és a kártalanítás érdekében; a betegséggócok megszüntetésére kivételes módszerként jelölték meg a megelőzést is szolgáló kényszervágásokat; meghatározták, milyen dokumentumokat kell leadni a kártérítés kérelmezéséhez (ezeket nem részletezi a közlemény). A szükséges összegeket a DSVSA költségvetéséből, továbbá az EU által erre a célra elkülönített alapjából fedezik. A közlemény hangsúlyozza: az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, ugyanakkor gazdasági károkat okoz.

Rencz Csaba