Beismerte két lány meggyilkolását a caracali férfi

A 66 éves caracali férfi vasárnap tett beismerő vallomást
A 66 éves caracali férfi vasárnap tett beismerő vallomást
Beismerte, hogy megölt egy 15 és egy 18 éves lányt az a 66 éves caracali férfi, akit szombaton vett őrizetbe a román rendőrség – közölte vasárnap a gyanúsított ügyvédje.

A férfi egyik áldozata a 18 éves Mihaela Luiza Melencu, aki idén április 14-én tűnt el otthonából, a másik pedig a 15 éves Alexandra Măceşanu, akit szerda óta nem láttak a szülei. Mindkét lány Caracalhoz közeli településeken lakik, és mindketten autóstoppoltak eltűnésük napján, majd gyanútlanul beültek a gyanúsított autójába. Mint ismert, a rendőrség a 15 éves Alexandra eltűnése után, péntek hajnalban csapott le az autószerelőre, de túl későn, mert addigra a férfi megölte a lányt.

A román közvéleményt sokkolta a kegyetlen gyilkosság. A 15 éves lány a caracali iskolából akart hazajutni szülőfalujába, Dobroslovenibe, a nyolc kilométeres utat szokás szerint autóstoppal készült megtenni. Egy szerda reggeli foglalkozás után beült a gyanúsított férfi autójába, majd nyoma veszett. A rendőrök feltételezése szerint a lányt elrabolta a férfi, majd elvitte egy házhoz. Az áldozatot annak ellenére sem sikerült megmenteni, hogy csütörtökön délelőtt háromszor is telefonált a segélyhívó számra, de a rendőröknek és a speciális telekommunikációs hatóságnak nem sikerült pontosan beazonosítaniuk a helyszínt. A rendőrök végül úgy azonosították a férfit, hogy visszanézték az utcai videokamerák által rögzített képeket, amelyeken látszott, hogy a lány melyik autóba ült be. A feltételezések szerint a rendőrök csak azután nézték meg a felvételt, hogy kiszálltak három helyszínre, de a pontatlan helymeghatározás miatt egyik helyen sem találták meg a lányt. A közvélemény felháborodását csak fokozta, hogy a rendőrök már péntek hajnalban megtalálták a házat, ahol állítólag több mint három órát vártak, amíg megkapták a házkutatási engedélyt, így a lány által leadott telefonhívásoktól számítva összesen 19 óra telt el, amíg a rendőrök behatoltak az épületbe. A helyszínen azonban már csak emberi maradványokat találtak, illetve a lány ékszereit és ruháit. A férfi állítólag savval akarta eltüntetni a holttestet.

Bizonyítékok

Áprilisban ugyanazon a környéken egy másik lány is eltűnt, a hatóságok ezért eleve nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy sorozatgyilkosról van szó. A férfit szombaton reggel vették őrizetbe. Először tagadta, hogy bárkinek kioltotta volna az életét, vasárnap azonban a hatóságok több bizonyítékot találtak ellene. Először megkapták azt a telefont, amelyről a 15 éves lány csütörtök délelőtt többször hiába kért segítséget. A hatóságok a férfi házának udvarán emberi csontokat találtak, autójában pedig a szerdán elrabolt 15 éves lány DNS-mintáját is meglelték. A férfi ezután tett beismerő vallomást védőügyvédje szerint.
Az ügyészség vasárnap közölte, hogy a nyomozásnak nincs vége, hiszen a férfi házának mintegy 2500 négyzetméteres udvarán számos roncsautó alkatrész és egyéb hulladék található, ami megnehezíti a bizonyítékok gyűjtését. Azzal is számolnak, hogy a férfi nemcsak a háza környékén próbálta elrejteni a holttestek maradványait. Azt sem tartják kizárnak, hogy egyéb bűncselekményeket is elkövetett. A jelek szerint egyedül követte el a gyilkosságot, de nem kizárt, hogy tettestársa is volt. A férfi korábban autószervizt működtetett, és taxisofőrként is dolgozott. Felesége és gyermeke Olaszországban él, így már jó ideje egyedül volt. A román média szerint korábban a férfit kitiltották Olaszországból szexuális bűncselekmény elkövetése miatt.
Az ügy nagy felháborodást váltott ki Romániában, főleg a hatóságok mulasztása dühítette fel az embereket, hiszen a 15 éves lány háromszor is felhívta a segélyhívó számot, elég sok információt megadott arról a helyről, ahol fogva tartották. Klaus Iohannis román elnök már pénteken részletes tájékoztatást kért az ügyben, és közölte, a hatóságok intézkedésének módja a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén is napirendre kerül. Viorica Dăncilă miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy intézményközi munkacsoportot állít fel a hatóságok válsághelyzeti reakcióidejének lerövidítésére. Azt is kijelentette: fontolgatja egy népszavazás kiírását arról, hogy járjon-e szigorúbb büntetés az olyan bűncselekményekért, mint a gyilkosság, a nemi erőszak vagy a pedofília. Szombat este Bukarestben és Románia más településein is több ezer ember vonult az utcára és a kormány lemondását követelték.

(MTI, Agerpres)

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .