ERDON Helyi hírek

2008.11.11. 14:20

A dramatizáló homiletika avagy az igehirdetés forradalma

<p>Bihar megye - November 11-én, kedden Biharszentjánoson került sor a Bihari Református Egyházmegye Lelkészértekezletének soron következő gyűlésére. Az istentiszteletet követően előadások és hozzászólások hangzottak el.</p>

A Bihari Református Egyházmegye Lelkészértekezletének a gyűléseire negyedévenként kerül sor, mindig egy másik településen, azzal a céllal, hogy ezáltal a résztvevők más gyülekezetek hétköznapjaiba is bepillantást nyerjenek. A legutóbbi tanácskozást Biharszentjánoson rendezték meg, a központi téma pedig a dramatizáló igehirdetés volt. Veres-Kovács Attila várad-olaszi tiszteletesnek Martin NicoléA dramatizált homiletika  című könyvének a bemutatójával egybekötött előadásából kiderült: a prédikáció ily módon történő megújításának  a lehetőségét néhány évvel ezelőtt nyugati teológusok vetették fel, abból a tényállásból kiindulva, hogy a fejlett kapitalista országokban az igehirdetések "örömhírtlenségéből" fakadóan megjelentek a következmények nélküli  istentiszteletek. (A homiletika az igehirdetés tudományát jelenti). A templomok elnéptelenedtek, mivel a vallásos szertartásokból hiányzik  az esztétikai élmény és az isteni titokzatosság. Az új áramlat hívei szerint a lelkészeknek fel kell vállalniuk azt a tempót, amelyben az igehallgatók élnek, észre kell vegyék, hogy a gyülekezet és a szószék nem bírja az avitt monológokat és az elvontságot. A 21. század rohanó világában fontos szerep jut a vizualításnak, ezért megitélésükben az istentiszteletek szövegét úgy kell összeállítani, mintha a hallgatóság előtt egy film peregne le, melynek minden egyes kockája magában hordozza Isten üzenetét. A lelkészeknek a "hit tapasztalatait" kell továbbadják, úgy, hogy egységben legyen a tartalom és a forma. Az evangélium kétféleképpen, a liturgiában (ének) és a prédikációban (próza) kell megjelenjen az istentiszteleteken, az igehirdetésnek pedig fontos része kell legyen a poézis.

Hozzászólások

Az expozéban elhangzottakat a jelenlevők a gyakorlatban is megtapasztalhatták, ugyanis a tanácskozás nyitóistentiszteletén Zsigmond József nyugalmazott lelkipásztor az új módszer szerint hirdette Isten igéjét. Veres-Kovács Attila előadását követően Farkas Antal lelkészértekezleti elnök moderálása mellett többen hozzászóltak a témához. Voltak, akik egyetértettek az "igehirdetés forradalmával", s akadtak olyanok is, akik nem. A program ezt követően egyéb felszólalásokkal folytatódott. Katona János helyközpályi lelkész Trianonról értekezett, Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság vezetője pedig K. Nagy Sándor Bihar-ország című útirajz kötetét ismertette.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!