Beiratkozásokról tájékoztattak

Beiratkozásokról tájékoztattak
Nagyvárad- Szerda déli sajtótájékoztatóján Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő az elemi és az első osztályokba történő beiratkozásokról tájékoztatott.

 

Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő kiemelte, hogy az általa elmondott információk csupán tájékoztató jellegűek, hiszen a beiratkozás ütemtervéről és metodológiájáról jelenleg közvita zajlik, jövő hétfőn fognak kibocsátani erre vonatkozó minisztériumi rendeletet. Kifejtette: előkészítő osztályokba azokat a gyermekeket lehet beíratni, akik 2013. augusztus 31-ig betöltötték 6. életévüket, vagy szeptember 1. és december 31. lesznek 6 évesek, de a szüleik kérik, hogy beírassák őket, és megfelelő pszichoszomatikus fejlettségűek. Ugyanakkor első osztályba azok a gyermekek írathatóak, akik augusztus 31-ig betöltik 7. életévüket, vagy szeptember 1. és december 31. között lesznek 7 évesek, de a szüleik kérik, hogy beírassák őket, és megfelelő pszichoszomatikus fejlettségűek.

Kipipálhatja

A gyermekeket automatikusan azokba a tanintézetbe lehet beíratni, ahová a lakhelyük szerint tartoznak, valamint más iskolába is, a rendelkezésre álló helyek függvényében, illetve ha eleget tesznek bizonyos általános és specifikus kritériumoknak. (Újdonságnak számít, hogy utóbbi esetben a szülők kipipálhatják a formanyomtatványon, hogy azért a lakhelyükhöz tartozó iskolákban tartsák fenn a gyermekük számára a helyet.) Űrlapokat az iskolák titkárságán lehet igényelni és kitölteni, vagy az internetről letölteni, de mindenképp szerepelnie kell ezen kötelező módon a titkárság beleegyezése. A beiratkozáshoz a következő dokumentumok szükségesek: a formanyomtatvány, a szülők/gyámok személyi iratainak másolata, a gyermek születési bizonyítványa, a pszichoszomatikus igazolás, illetve esetenként egyéb dokumentumok, melyek bizonyítják, hogy valamennyi kritérium teljesítve van. A beiratkozások két szakaszban zajlanak: április 2-22. között, minden hétköznap (a tanfelügyelőség által ajánlott időintervallum 8-20 óra), majd május 8-17. között azon gyermekek számára, akik az első fázisból kimaradtak.

A tanintézetek az első beiratkozási szakasz lezártával kötelesek kifüggeszteni a listát és a megmaradt helyek számát. Ha több a gyermek, mint a helyek száma, akkor általános és specifikus elválasztási kritériumokat alkalmaznak. Általános kritérium a fogyatékosság, ha a gyermek árva vagy félárva, állami/családi típusú otthonban nevelkedik, vagy valamelyik testvére az adott iskolába jár. Specifikus kritériumokat az iskolák állíthatnak fel, olyan alaposan igazolt dokumentumok alapján, melyek nem kirekesztőek vagy sértik az esélyegyenlőség elvét. (Például a felvételt indokolhatják azzal, hogy ott dolgoznak a gyermek szülei). A beiratkozással kapcsolatos információk négy helyről szerezhetőek be: a tanfelügyelőség és a minisztérium honlapjáról (www.isjbihor.ro, www.edu.ro), a március 30- április 7. között az iskolákban szervezett nyílt napokon, az április 1-12. között az óvodákban zajló megbeszélések keretében, vagy a 0 800 816 259-es ingyenes zöldszámon, mely április 1-től fog működni.

Mint ismert, Váradon hat teológiai líceum létezik, ezekre nem érvényes az utcák szerinti szelekciós kritérium, vagyis a város egész területéről fogadják a beiratkozásokat az első szakaszban.

Nem azonosak

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyi évtől eltérően a beiratkozások csupán két részben, két hónap leforgása alatt zajlódnak majd és a soron következő tanév az utolsó olyan lesz, melynek kezdete előtt a szülők dönthetnek úgy, hogy előkészítő vagy első osztályba íratják a gyermeküket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a beiratkozási körzetek nem azonosak a magyar és a román szekciók esetében, bár véletlenségből akár fedhetik is egymást.

Simina Hinţ, a Bihar Megyei Oktatási Szolgáltatások és Erőforrások Központjának tanácsosa arról számolt be, hogy már üzemel a 0359/190.996-os telefonszám, melyen azzal kapcsolatos, akár anonim bejelentéseket lehet tenni, ha egy iskolán belül nem tudják rendezni a diák-tanár-szülők hármas viszonyban felmerülő súlyosabb problémákat. A központ négy-öt naponként összegzi a jelzéseket és továbbítja a tanfelügyelőségnek, hogy szükség esetén avatkozzon közbe.

Ciucur Losonczi Antonius