ERDON Országos hírek

2010.07.29. 14:51

Kezességvállalási levéllel szűri ki az APDRP az életképtelen pályázatokat

<p>A vidékfejlesztési pályázatok nyári szesszióinak lejártával, a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség (APDRP), több ezer pályázatot kellett ellenőrizzen, illetve elbíráljon, tájékoztat a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Tánczos Barna.</p>

Míg a fiatal gazda program beindítására (112-es számú intézkedés), valamint a mezőgazdasági üzemek modernizációjára (121-es számú intézkedés) az ügynökséghez július közepéig több mint öt-öt ezer, vissza nem térítendő támogatásra szóló pályázat érkezett be, a 123. számú intézkedés keretében – amely a mezőgazdasági és erdészeti termékek hozzáadott értékének növelésére törekszik –, 913 projektet nyújtottak be a megyei hivataloknál.

Az első intézkedés esetében, a szakemberek által összesen 2809 projekt lett kiválasztva, amelyből több mint 2500 fiatal gazdával az ügynökség már szerződést is kötött, 53.14 millió euró értékben.  Emellett a 121-es intézkedés kapcsán, az APDRP közel 1600 projektet választott ki, 570 millió euró értékben, míg a mezőgazdasági és erdészeti termékek hozzáadott értékének növelésére beérkezett pályázatok közül az ügynökség 412-őt javasolt finanszírozásra, 410 millió euró értékben.

„Elemezve a különböző vidékfejlesztési kiírásokat, habár a leszerződött összegek esetében akár azt is elmondhatnánk, hogy kielégítő, megnyugtató a helyzet, az effektív kifizetések tekintetében aggasztóak a statisztikai adatok. Sajnos két és fél évvel a csatlakozás után a vidékfejlesztési intézkedések keretében rendelkezésünkre álló 6,7 milliárd euróból csak közel 550 milliót sikerült kifizetni” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, szerinte ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a már megnyert projektek pályázói sok esetben vagy visszalépnek, mivel finanszírozási gondokkal küszködnek, vagy pedig halogatják a kivitelezéseket. Ezt az is jól bizonyítja, hogy például a 121-es számú intézkedés ötödik kiírása után, 61-en mondták vissza a két millió eurós támogatással járó projektek lebonyolítását.

A hasonló helyzetek jövőbeni kiküszöbölése érdekében a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség új szabályzatot vezetett be, ami egy kezességvállalási levél (scrisoare de confort) felmutatásában áll, amelyeket az ügynökséggel szerződésben álló romániai bankok állítanak ki a pályázóknak, az üzleti terv elemzésének eredményeként. „A levél célja – amelyet egyébként kizárólag azoknál az intézkedéseknél kell felmutatni, amelyek esetében beruházások is finanszírozhatóak (121-es, 123-as, 312-ős, valamint 313-as intézkedések)–, hogy ezentúl könnyebben kilehessen szűrni a papíron jól mutató, de a bankok által nem finanszírozható pályázatokat” – magyarázta Tánczos Barna. Elmondta, a pályázónak a levelet még a szerződés aláírása előtt fel kell mutatnia, esetleg számlakivonattal kell bizonyítania, hogy rendelkezik az önrésszel, hogy az ügynökség mostantól csak ez életképes, megvalósítható projektekre kössön szerződést.

A kezességvállalási levél felmutatásának módszerét a SAPARD programok keretén belül egyébként már sikeresen alkalmazták, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy a módszer valóban hatékonyabbá teszi a projektek lebonyolítását.

A kiírások nyári szesszióinak lejártával legnagyobb érdeklődésnek az infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázatok, valamint a 200.000 eurós, minimis-es, vagyis a mikro-vállalkozások létrejöttének támogatására szánt projektek örvendenek, míg a leggyengébb érdeklődés, a 313-as, a turisztikai tevékenységek támogatására kiírt pályázatokat övezi.

Tánczos Barna Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!