Beiratkozás előkészítő osztályba

Akt.:
Jövő hét elejétől kezdődnek el és március 13-ig tartanak a beiratkozások az előkészítő osztályokba, tudatta Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes; február 17-től már zajlanak a pszichoszomatikai felmérések, melyeket azoknak a gyerekeknek az esetében szükséges elvégeztetni, akiket előkészítő osztályba íratnának szeptembertől, de augusztus végéig nem töltik be a hat évet.

Nagyváradon 14 magyar tannyelvű előkészítő osztály indul, akárcsak tavaly: a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban kettő, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban egy, a Szacsvay iskolában összesen öt – négy a központi, egy pedig a biharpüspöki épületben, s további egy- egy osztály a 11. sz., a 16. sz., a Nicolae Bălcescu, a Dimitrie Cantemir, a Lucreţia Suciu, valamint a Ioan Slavici iskolákban. Elvileg a tizennégy osztály elegendő kellene legyen, de ha túljelentkezés van, kötelességük módosítani a beiskolázási tervet, tudatta a főtanfelügyelő helyettes. A felekezeti iskolák kivételével a tanintézetek kötelesek első sorban a közelben lakó gyerekeket fogadni, tehát a beíratás nem a jelentkezési sorrend szerint történik.
A beíratáshoz szükséges a születési igazolvány másolata, a szülő személyi igazolványának másolata, valamint – amennyiben szükséges volt – a pszichoszomatikus felmérés eredménye. Mindezzel kapcsolatban további részletek a www.isjbihor.ro honlapon találhatók.
Mint megtudtuk, a Rákóczi Szövetség jóvoltából a Bihar megyei előkészítő osztályokba beíratott gyerekek az idén is kapnak iskolakezdő csomagot. A csomagokat március elsejétől az óvodákban osztják ki, ezt követően pedig a nagyváradi Orsolya óvodából lehet felvenni.