Beindult az elektromos és elektronikai hulladékok begyűjtése

Románia – Korodi Attilakörnyezetvédelmi miniszter szeptember 21-én, a mobilitás hetén, vonattal érkezett Brassóba. Látogatásán felmérte, hogy milyen stádiumban van az a PHARE kísérleti projekt, amelyet elsőként Brassóban indítottak el, és amelynek célja, hogy tudatosítsa az elektromos és elektronikai hulladékok begyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát.

A tárca egy hónapon keresztül szervez különböző figyelemfelkeltő, ismertető kampányokat (utcai színházak, tombolák, iskolai bemutatók), amelyek segítségével a város lakosai megismerhetik és megérthetik, miért fontos a fent említett hulladékokat másképp kezelni, mint a többi háztartási vagy ipari hulladékot. – Az emberek még mindig hajlamosak arra, hogy az elromlott televíziót, hűtőszekrényt megtartsák, öreg bútordarabként kezeljék – vélekedett Korodi Attila. Ez nem helyes, hisz az ártalmatlannak tűnő elektromos és elektronikai hulladékok, nehézfémeket, toxikus gázakat tartalmaznak, amelyek súlyosan veszélyeztetik egészségünket. Ezért szükséges ezeket a hulladékokat olyan helyre begyűjteni, ahol nem jelentenek veszélyt sem a környezetre sem az egészségünkre. A miniszter közölte, Romániának 2008-ra lakosonként 4 kilogramm elektromos és elektronikai hulladékot kell összegyűjtenie. – Jelenleg igen messze állunk ettől a céltól, viszont örvendetes, hogy az országban 217 gyűjtőközpont létezik, és ebből 182 működik is. Az érvényben levő jogszabályok értelmében minden 20.000 főnél nagyobb lakosságú városban kötelesek ilyen gyűjtőközpontot létrehozni. Brassóban jelenleg két nagy gyűjtőközpont működik, az egyikben létezik egy állandó telefonszolgálat, ahova ha a lakosok betelefonálnak, a cég szakemberei ingyenesen kiszállnak, és elviszik az elromlott hűtőszekrényt, televíziót. A másik vállalat gyűjtőplatformokat alakított ki, ahova a lakosoknak ki kell vinniük hulladékaikat, ahonnan ingyenesen elszállítják ezeket.
Korodi Attila elmondta, a Környezetvédelmi Minisztérium kezdeményezésére, november 3-án a nagyvárosok lakói lakásuk elé is kitehetik az elektromos és elektronikai hulladékot, mivel azt majd hatóságok elszállítják. A továbbiakban szeretnék bevezetni, hogy ez minden hónap első szombatján megtörténjen. A nap további részében a miniszter találkozott az RMDSZ Brassó megyei szervezetének vezetőivel, majd a délután folyamán vonattal utazott vissza Bukarestbe.