Beindult a vízi tömegközlekedés Temesváron

Beindult a vízi tömegközlekedés Temesváron
Temesvár az első romániai város, ahol több mint ötven év után ismét bevezették a vízi tömegközlekedést. Nicolae Robu, Temesvár polgármestere csütörtökön arról tájékoztatott, hogy öt évtizedes szünet után ismét beindult a személyszállítás a Béga-csatornán.


A vaporettók egyenként 50 férőhelyesek, és 12 kilométeres óránkénti maximális sebességgel fognak közlekedni; a hidak közelében 5 km/h-ra csökkentik a sebességet. A menetjegy ára 1 lej, ez alól kivételt képeznek azok, akik a város más tömegközlekedési eszközein is ingyenesen utazhatnak.

A vaporettók hétfőtől péntekig 7 és 18 között tömegközlekedési eszközként működnek, ebben az idősávban jegyet kell váltani rájuk, hétvégenként azonban 11 és 18 óra között ingyenes lesz a hajókázás. A megvásárolt hét vaporetto közül egyelőre hármat helyeznek üzembe, és az utaslétszám függvényében növelik számukat.

© foto: Constantin Duma

A hét hajót a Béga-csatorna partjainak felújítását célzó, európai támogatással megvalósított projekt keretében szerezte be a temesvári tanács, kétmillió euróért. A Béga-csatorna Romániában 44 kilométer, Szerbia területén pedig 72 kilométeres hosszúságon hajózható. A csatornán 1869-ben kezdődött meg az utasszállítás. A vízi személyszállítást 1967-ben szüntették meg a bánsági városban.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,