Beharangozó sajtótájékoztató

Fotó: Kiss Gábor
Fotó: Kiss Gábor
A 600 éves múlttal rendelkező Hintz ház emeleti szobájában beharangozó sajtótájékoztatót tartottak az V. Kolozsvári Magyar Napok megrendezésével kapcsolatban.

Jelen voltak: Gergely Balázs történész és ötletgazda, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Szabó Lilla, az KMN programigazgatója, valamint Sánta Levente fesztiváligazgató.

Gergely Balázs a szervezés lendületében, szárnyaló fantáziával, a sikerek alatt roskadozva, kínálta az érdeklődő sajtónak a nyolc napig tartó rendezvény- sorozatot, amely 2014 augusztus 17. és 24. között, ötödik alkalommal kerül megrendezésre. Az idei fesztivál jelmondata az „Óperrrencián innen és túl”. Azzal indokolva, „a fesztivál a valóság és a mesevilág határán mozog, hiszen évente, egy héten át, esetünkben 8 napig, kicsit meseszerűvé válik Kolozsvár főtere és más helyszínei, de arra is vonatkozik a mottó, hogy a szervezők, akárcsak a mesebeli hősök, mindig megtalálják szövetségeseiket a támogatókban, partnerekben, akikkel együtt sikerre viszik a történetet. Amikben gyengék voltunk, az idén erősíteni kívánunk. Kiemelte, Tompa Gábor igazgató, főrendező tavalyi ígérete alapján, a Kolozsvári Állami Magyar Színház az idén is résztvesz a rendezvényen, három előadás erejéig.

Komoly zenei vonalon is erősíteni szeretnének. Hiszen minden évben volt komoly zenei műsor. A visszajelzések alapján úgy érezték, ebből több is lehetne.

Fontosnak tekintik a velünk élő nemzeti kisebbségek felé való fordulást, kiemelten a kolozsvári zsidó közösségre, de más nemzeti kisebbségekre is gondolva.

Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a magyar közmédiának nem csak Magyarország a működési területe, hanem természetes feladatának tekinti azt is, hogy a Kolozsvári Magyar Napokhoz hasonló rendezvényekről is beszámoljon. Az idei KMN egyik újdonsága az erőteljes együttműködés az MTVA -val, ez pedig nem csak a fesztivál rádiós, televíziós és hírügynökségi szintű mediatizálására vonatkozik. Sor kerül ugyanis a Főtéren az MR Szimfonik Live produkcióra, amelyet eddig Magyarországon kívül nem mutattak be. A produkció keretében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara olyan előadókat kísér, mint Péterfy Bori és a Love Band, a Heaven Street Seven, az Irie Maffia, és a Pannonia All Stars Orchestra (PASO). A Kolozsvári Magyar Operában fellép továbbá a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az MTVA archívumából filmeket, ezen belül gyerekfilmeket mutatnak be, de lesz sajtófotó-kiállítás is a Magyar Távirati Iroda (MTI) tavalyi terméséből- mondta Galambos.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a városi önkormányzat az idén is támogatja a KMN-t, és az elmúlt évekhez hasonlóan minden eszközével könnyíteni próbálja a szervezők munkáját. Hangsúlyozta, hogy a KMN 2014-ben az eddigi legnagyobb összegű, 130 ezer lejes támogatást kap a kolozsvári önkormányzattól, míg 2012-ben 40 ezer lejt, 2013-ban pedig 80 ezret kapott.

Szabó Lilla programigazgató szerint az 5. KMN folytatja a korábban elkezdett, hagyományosnak mondható programkínálatot, így lesznek gyerek- és ifjúsági programok, képzőművészeti és irodalmi rendezvények, filmnapok, kiállítások, kerekasztal-beszélgetések, gasztronómiai és borászati rendezvények. Idén is lesz Fesztivál-utca a Farkas-utcában, múzeumok sétánya, médiasétány, és természetesen a Szent István-napi Néptánc találkozóra is sor kerül.

Sánta Levente fesztiváligazgató, napi bontásban ismertette a fesztivál főbb programpontjait. Így vasárnap, augusztus 17-én, a nyitógálán mutatják be a Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas rendező-koreográfus által rendezett Székely Dózsa György című táncjátékot a Honvéd Táncszínház előadásában, Novák Péter főszereplésével. Hétfőn a főtéri nagyszínpadon egész estés, mintegy négyórás rock-koncert zajlik majd, a fellépők között lesz a Kalapács együttes régi Pokolgép- és Omen-dalokkal, a Dinamit együttes Rudán Joe-val, Varga Miklós, a Takács Tamás Dirty Blues Band és mások. Kedden Tamás Gábor lép fel a nagyszínpadon, szerdán a nemzetközi Szent István-napi Néptánc-találkozó gálaelőadása zajlik, csütörtökön a Kiscsillag és a Quimby lép fel. Pénteken az MR Szimfonik Live produkciójára kerül sor, szombaton Illés-emlékkoncert Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs, valamint meghívott vendégeik: Feke Pál, Vastag Tamás és Vastag Csaba, Csobot Adél, Baricz Gergő és Gubik Petra közreműködésével. Vasárnap este a magyar történelmet a honfoglalástól napjainkig 21 képben feldolgozó, Experidance Ezeregyév című látvány és táncszínházi nagyprodukciót tekintheti meg a közönség a főtéri nagyszínpadon.

A Farkas-utcai fellépők között Sánta Levente megemlítette Palya Beát, a 100 Folk Celsiust és a Parno Grasztot.

Az 5. KMN főtámogatói a Bethlen Gábor Alap, a BÁV Zrt. és az MTVA, a támogatók sora folyamatosan bővül.

Csomafáy Ferenc