Behálózták a posta épületét

Behálózták a posta épületét
Nagyvárad- Nemrég a Helyi Rendőrség kérésének eleget téve, zöld színű védőhálóval vonták be a Román Posta Úri utcai főépületét. Az intézkedésre azért volt szükség, mivel hullani kezdett a vakolat.

Tégla- és vakolatdarabok kezdtek el hullani a Román Posta Roman Ciorogariu/Úri utcai főépületéről, veszélyeztetve az arra járók testi épségét, ezért a Helyi Rendőrség kérésére zöld színű védőhálóval vonták be. Az intézmény megyei vezetője, Liliana Mureşan, az egyik napilapnak azt nyilatkozta: az ingatlant majdan renoválni is fogják, de hogy mikor, nem tudni, mivel a társaságnak több hasonló problémája is van az országban. Hangsúlyozta: a védőhálót egy jegyzőkönyv alapján feszítették ki, melyet a Helyi Rendőrség állított ki a részükre, de nem bírságolták meg őket, csupán egy ajánlást fogalmaztak meg a számukra. A gond különben abból fakad, hogy olyan rossz állapotba került a vakolat, hogy már egy erősebb szél hatására is mállani kezd, darabkák válnak le belőle. Erről értesítették Bukarestet is, ahonnan azt a választ kapták: kérjenek árajánlatokat, az eredményről pedig tájékoztassák a központi irányítást.

Jövőre talán

Sajtóértesülések szerint a Román Posta a 2016-ra vonatkozó beruházási tervébe belefoglalja a váradi székhelyének a felújítását is. Ennek érdekében először felmérik az építmény műszaki állapotát, majd ennek figyelembe vételével elkészítenek egy projektet, mely tartalmazni fogja a renoválás becsült költségeit is. Ugyanakkor műemléképületről lévén szó, különféle véleményezésekre is szükség van, melyek beszerzése több időt vesz igénybe, illetve pluszkiadásokat jelent. Amúgy pedig európai uniós forrásokat is megpróbálnak megpályázni nem csupán a váradi, hanem az országban található összes rossz állapotban levő postaépület korszerűsítése érdekében.
Hajdanán, az Osztrák-Magyar Monarchiában posta- és táviróigazgatósági székhely volt az épület, a 20. század végén pedig nem csupán a postának, hanem a Romtelecomnak is helyet biztosított, a telefontársaság azonban a privatizációja után, illetve a digitális korszak beköszöntével kiköltözött. Jelenleg a törvényszék Széchenyi/Traian téri épületének renoválása miatt ideiglenesen a Fellebbviteli Bíróságnak is otthont biztosít.

Ciucur Losonczi Antonius