Begyűjtik a veszélyben lévőket

Hetek óta tart a nagy hideg Váradon is. Fotó: Alexandru Niţescu
Hetek óta tart a nagy hideg Váradon is. Fotó: Alexandru Niţescu
Minden éjszaka, éjfél után mentőautók járnak Nagyváradon, hogy begyűjtsék azokat az embereket, akiket fagyásveszély fenyeget.

Amint dr. Liniciu Venter, a Bihar megyei Mentőszolgálat szóvivője elmondta, vasárnapról hétfőre virradóra egy ötvenéves, hipotermiás állapotban lévő hajléktalan férfit vittek be a megyei kórház sürgősségi osztályára, s azokban a napokban, amikor a legnagyobb volt a hideg, számuk megközelítette a tízet. Többen közülük falusi, idős, beteg emberek voltak, s fűtetlen házakban találtak rájuk. Egyebek mellett Mezőszakadáton és Szentandráson is volt példa ilyen esetre.

Egy hét alatt általában négy-öt, hipotermiás állapotban lévő személy kerül a megyei kórház sürgősségi osztályára, tudtuk meg dr. Hadrian Borceától, az osztály vezetőjétől. Szombaton például egy 88 éves hölgyet hoztak be a mentők, akire súlyos állapotban találtak rá, de sikerült újraéleszteni. Egy héttel korábban egy 83 éves férfin már nem tudtak segíteni. A törések, ficamok száma körülbelül ugyanakkora, mint tavaly ilyenkor: miután karácsony és újév táján rengeteg ilyen esetük volt, most minden visszatérni látszik a rendes kerékvágásba.

Hajléktalanszálló

Jelenleg 47-en vannak elszállásolva a Gutenberg utcai hajléktalanszállón, mondta el Cosmin Galea, a Bihar megyei Szociális és Közösségi Hivatal munkatársa. Általában „hullámokban” jönnek az emberek, van, hogy többen, van, hogy kevesebben szállnak meg náluk éjszakára, amikor csökken a kinti hőmérséklet, rendszerint többen jönnek. Viszont nem volt nagy tumultus azokban a napokban sem, amikor a leghidegebb volt, igazából több jelentkezőre számítottak. Abban az időszakban az elszállásoltak ott maradhattak napközben is, most viszont visszatértek a régi rendhez, azaz csak estétől reggelig van nyitva a szállás.

A hajléktalanok egy része önszántából jön, másokat pedig a járőröző mentő- és rendőrautókkal hoznak be, illetve hozzájuk kerülnek azok közül is jó páran, akiket először a sürgősségi osztályra vittek, mivel lehűlve, esetleg részegen találtak rájuk a járőrözések folyamán, majd a kezelés nyomán javult az állapotuk.