Befejeződött a beíratkozások első szakasza

Befejeződött a beíratkozások első szakasza
Bihar megye- Március 5-16. közt azokba az iskolákba lehetett beíratni előkészítő vagy első osztályba a gyermekeket, ahová a lakhelyük szerint tartoznak. A magyar tagozatok körzesítése külön történt.

 

 

Az iskolaelőkészítő és az első osztályokba történő beíratkozások március 5-én kezdődtek és múlt pénteken zárult a folyamat első szakasza. Mint ismeretes, március 5-16. között azokba az iskolákba lehetett beíratni a gyermekeket, ahová a lakhelyük szerint tartoznak. Megjegyzendő, hogy mivel nem minden iskolában van magyar tagozat, ezeknek a körzetek szerinti elosztása külön történt, illetve a felekezeti középiskolákat sem körzesítették. Mától kezdve egészen március 27-ig egyéb iskolákba is beírathatóak a gyermekek, amennyiben az elosztást követően maradtak még szabad helyek. Április 23-25. között azokat a majdani kisdiákokat lehet beíratni, akiket a körleten kivüli iskolákba szeretnék járatni, de helyhiány miatt még nem vették fel őket, vagy kimaradtak az első két szakaszból és azt kérik, hogy a körletükhöz tartozó tanintézetbe járhassanak. Végül május 2-9. között azok a gyermekek írathatóak be, akik különböző okok miatt kimaradtak az előző fordulókról.

 

Üres helyek

 

Mindezzel kapcsolatban március 19-én, hétfőn Kéry Hajnalka Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: a beíratkozást megelőző összeírás során a megyében 894 olyan magyar ajkú gyermeket regisztráltak, akik iskolaelőkészítő osztályokba mehetnének. Ennek megfelelően 61,31 osztályt fogadtak el, melyekbe végül 702 gyermeket írattak be a szüleik az első fázisban és maradt még 644 szabad hely. (A 31 század onnan származik, hogy például három évfolyamot egy osztályba tömörítettek). Első osztályba elvileg 1258 magyarul beszélő gyermek járhatna az előzetes számlálás alapján, végül azonban 74,23 osztályba 1088 gyermeket írattak be, és maradt még 600 üres hely, mely szám túljelentkezés esetén még módosulhat.

A váradi Mihai Eminescu Főgimnázium magyar előkészítő osztályába 2 gyermeket írattak be, és maradt még 16 szabad hely. A két első osztályba 14 gyermeket írattak be, és maradt még 24 szabad hely. A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium két előkészítő osztályába 15 gyermeket írattak be, és maradt még 35 szabad hely. Az első osztályba 16 gyermeket írattak be, és maradt még 9 szabad hely. A Szent László Római Katolikus Iskolacsoport két előkészítő osztályába 22 gyermeket írattak be, és maradt 28 szabad hely. A két első osztályba 51 diákot írattak be, és nincs több szabad hely. A Szacsvay Imre Általános Iskola két előkészítő osztályába 40 gyermeket írattak be, és maradt még 10 szabad hely. A négy első osztályba 55 gyermeket írattak be, és maradt még 45 szabad hely. A Dimitrie Cantemir Általános Iskola előkészítő osztályába 6 gyermeket írattak be, maradt 15 hely, az első osztályba 16 gyermeket írattak be, és maradt 9 hely. A Ioan Slavici Általános Iskola előkészítő osztályába 9 gyermeket írattak be, maradt 8 hely, az első osztályba 16 gyermeket írattak be, maradt 5 hely. A Juhász Gyula Általános Iskola előkészítő osztályába 8 gyermeket írattak be, maradt 5 hely, a két első osztályba 17 gyermeket írattak be, maradt 10 hely. A Lucreţia Suciu Általános Iskola előkészítő osztályába 3 gyermeket írattak be, maradt 14 hely, az első osztályba 3 gyermeket írattak be, maradt 16 hely. A Nicolae Bălcescu Általános Iskola előkészítő osztályába 7 gyermeket írattak be, maradt 15 hely, a két első osztályba 12 gyermeket írattak be, maradt 24 hely. A 11. számú Általános Iskola előkészítő osztályába (Freinet) 10 gyermeket írattak be, maradt 11 hely, a két első osztályba 18 gyermeket írattak be, maradt 24 hely. A 16. számú Általános Iskola első osztályába 13 gyermeket írattak be, maradt 12 hely, az első osztályba pedig 22 kisdiákot írattak be, és maradt még 3 üres hely.

 

A HELYZET VIDÉKEN

 

Az élesdi Constantin Şerban Általános Iskola magyar nyelvű előkészítő osztályába egyetlen gyermeket sem írattak még be eddig, maradt 11 hely, az első osztályba 5 gyermeket írattak be, maradt 6 hely. A margittai Horváth János Középiskola három előkészítő osztályába 43 gyermeket írattak be, maradt 27 hely, az öt első osztályba 94 gyermeket írattak be, maradt 11 hely. A nagyszalontai Arany János Középiskola négy előkészítő osztályába 77 gyermeket írattak be, maradt 23 hely, a hat első osztályba 107 gyermeket írattak be, maradt még 39 üres hely. A székelyhídi Petőfi Sándor két és fél előkészítő osztályába 9 gyermeket írattak be, maradt 17 hely, a négy első osztályba 53 gyermeket írattak be, maradt 28 hely. Az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola négy előkészítő osztályába 61 gyermeket írattak be, maradt 27 hely, az öt első osztályba pedig 83 gyermeket írattak be, és maradt még 28 hely.

 

Ciucur Losonczi Antonius