Befejeződhet a Mátyás király-szoborcsoport restaurálása

Kolozsvár – Az idén befejeződhet már a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport restaurálása – jelentette ki szerdán az MTI-nek Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára azt követően, hogy Kolozsváron tárgyalt a műemlék rendbetételéről.

A látogatás alkalmából az OKM küldöttsége több megbeszélésen vett részt. Többek között találkoztak az Utilitas Kft és a Part of Art Alapítvány illetékeseivel, akik tavaly nyáron közösen nyerték el a szobor állagának felmérésére kiírt pályázatot.
    Schneider Márta szerint a kivitelezők úgy tervezik, hogy a munkálatok két évig is eltarthatnak, mivel úgy számoltak, hogy a helyszíni restaurálás miatt csak a nyári hónapokban dolgozhatnak.
    A szakállamtitkár elmondta: a magyar fél azonban kész olyan korszerű technológiát biztosítani, amely lehetővé teszi a folyamatos munkát, és ez jelentősen lerövidítheti a kivitelezési időt. Hozzátette: Magyarország azt szeretné, hogy a szoborcsoport már az év végéig nyerje vissza egykori pompáját.
    A román és a magyar szakértők a következő hetekben kidolgozzák a kivitelezés pontos ütemtervét és a restaurálás költségvetését.
    A delegáció tagjaként Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke úgy nyilatkozott, hogy újabb szakaszba lépett a restaurálási folyamat, amelyben már konkrét szakmai kérdésekről tárgyalnak.
    Románia és Magyarország közösen vállalta, hogy felújítja Fadrusz János 1902-ben felavatott műalkotását. A két ország fele-fele arányban finanszírozza a munkálatokat.

 

Kapcsolódó cikk:

  • A magyar kormány hozzájárulásával restaurálják a Mátyás-szoborcsoportot