Beethovent akaratlanul megmérgezték?

Beethovent akaratlanul megmérgezték?
Megölte volna valaki Beethovent? Egy bécsi törvényszéki szakorvos szerint igen, legalábbis abban az értelemben, hogy saját orvosa, Dr. Andreas Wawruch ólomtartalmú gyógyszerekkel kezelte.

Ezzel akaratlanul is megmérgezte Ludwig van Beethovent (1770–1827), minden idők egyik legnagyobb zeneszerzőjét. Az új teóriát kifejtő Christian Reiter a komponista hajszálait a kriminológiában használt módszerekkel vizsgálta.

Enyhítő körülmény az új elmélet szerint, hogy Andreas Wawruch doktor nem tudhatta: Beethoven májzsugorban szenvedett. Így a különben nem végzetes ólommennyiség halálossá vált számára.
Azt már korábban is tudták, hogy a zeneszerző már évekkel 1827-ben bekövetkezett halála előtt súlyos beteg volt. Egy korábbi vizsgálat már kimutatott ólomnyomokat a komponista hajszálaiban, majd két évvel ezelőtt csontszilánkjaiban is megtalálták a mérgező fém nyomait.

„Honnan tudhatta volna?”

Christian Reiter, a bécsi orvosi egyetem törvényszéki orvosi karának vezetője a Beethoven Journal című kiadványban tette közzé a hajszálak több hónapos vizsgálatából leszűrt következtetéseit. Úgy találta, hogy a zeneszerző életének utolsó hónapjaiban testének ólomtartalma mindannyiszor megnőtt, valahányszor bélpanaszaira orvosságot adott neki kezelőorvosa. Ezek az ólomadagok behatoltak a zeneszerző beteg májába és végül a halálát okozták. A zeneszerző 1827 március 26-án bekövetkezett haláláért azonban Reiter nem teszi közvetlenül felelőssé Wawruchot: „Honnan tudhatta volna, hogy Beethoven már súlyos májbetegségben szenved?”
A komponista boncolásánál megállapították, hogy májzsugorban szenvedett és hasi ödémái voltak. Wawruch a kezelés során többször is felszúrta Beethoven hasát, majd ólomtartalmú balzsammal gyógyította a sebet. Az ólom káros hatása ugyan már akkor is ismert volt, ám a gyógyító balzsam nem lett volna halálos egy különben egészséges emberre. A kezelőorvos azonban nem sejtette, hogy a szer egy már beteg májba jut.
Viszont maga Wawruch jegyezte fel, hogy néhány hónappal páciense halála előtt annak tüdőgyulladását ólomtartalmú sókkal gyógyította, ám Beethoven állapota rosszabbodott – a mai kutatók szerint azért, mert akkor már ólommérgezése volt. Végzetessé azonban az ödémák kezelésekor Beethoven életének utolsó 111 napja során ismételten – négyszer is – alkalmazott balzsam vált.

Ólommérgezéssel magyarázták

Amerikai kutatók már két éve ólommérgezéssel magyarázták Beethoven halálát, mivel csontjaiban megtaláltak a mérgező fém nyomait, de ezt nem kötötték kezelőorvosának személyéhez.
Reiter doktor megjegyezte, hogy a hajminták nem jelentenek annyira biztos nyomot, mint a csontok, mivel külső szennyeződést is tartalmazhatnak – így a szakértő a zeneszerző életének utolsó hónapjaiban használt gyógyszerek további elemzését tartja szükségesnek. Arról, hogy mi okozhatta Beethovennél az ólommérgezést, csak elméletek vannak. Egyesek szerint az általa fogyasztott bor tartalmazta a mérgező fémet, mások szerint fiatal korában fogyasztott magas ólomtartalmú ásványvizet egy fürdőhelyen.