Bedarálják a kidobott karácsonyfákat

Bedarálják a kidobott karácsonyfákat
Az előző évektől eltérően a csúcsidőben a RER köztisztasági vállalat a helyszínen bedarálja a kidobott karácsonyfákat. Arra kérik a lakosokat: a „szemétkerítések” mellé tegyék ezeket.

A karácsony előtti időszakban mindent megteszünk annak érdekében, hogy az anyagi lehetőségeinkhez mérten a legszebb fenyőfát szerezzük be, hogy aztán az ünnepek elmúltával, a többségünk egyre kevesebb jelentőséget tulajdonítson neki. Nem történik ez másképpen az idén sem: noha a vízkereszt számít „startvonalnak” a tűlevelűek kidobása szempontjából, néhány „szemétkerítés” mellett már megjelentek a lecsupaszított örökzöldek.
Ionel Ban, a RER köztisztasági vállalat termelési igazgatója arról tájékoztatta az Erdély Online-t: amíg nem kezdődik el a csúcsidőszak, a többi szeméttel együtt szállítják el a fákat, a hétvégétől kezdve azonban valószínűleg ahhoz a módszerhez folyamodnak, hogy a helyszínen bedarálják ezeket, ami újdonságnak számít az elmúlt évekhez képest. Tavaly egyébként naponta négy alkalommal szállították el a fákat, tíz napon keresztül, és körülbelül 20 négyzetméternyi faanyag gyűlt össze, de az idén ennél kevesebb mennyiségre számítanak. Az igazgató ugyanakkor arra kéri a lakosokat: a kerítések vagy a szemeteskukák, konténerek mellé helyezzék a fákat, mert ezzel megkönnyítik a szállítómunkások dolgát.

Zöldtető-ültetőközeg

Kovács Zoltán, az Eco Bihor Kft. komposztáló telepének vezetője szerkesztőségünknek arról beszélt, mi lesz az ide szállított karácsonyfákkal. Megtudtuk tőle: a fenyőknél is hasonlóképpen járnak el, mint a többi zöld hulladék esetében. Először is a kézi válogatás során különválasztják azokat a hulladékokat, amelyek a fákon maradtak, de amelyek nem komposztálhatók. A fákat ezután felaprítják, és az így nyert fanyesedéket prizmákba, másfél méter magas, három méter széles és száz méter hosszú sorokba rendezik, és így tárolják három-négy hónapig. Ez idő alatt a prizmákat forgatják, hogy oxigén kerüljön a fanyesedék közé, így gyorsítva meg a komposztálás folyamatát. A folyamat tulajdonképen ugyanaz, mint az erdőben lehulló falevelek esetében, de a gépiesítés miatt sokkal gyorsabb. A kész komposztot egy tíz milliméteres rostán lerostálják. Az átrostált finom anyagot virágföldként lehet használni, az ennél nagyobb anyagok pedig visszakerülnek a komposztáló folyamatba.
Ugyanakkor viszonylag újdonságnak számít, hogy a kidobott karácsonyfák alapanyagként az általuk gyártott zöldtető-ültetőközegbe is belekerülnek. Ezt tetőként használják a hagyományos cserép- vagy bádogtető helyett, például ilyennel lehet találkozni a várad-rogériuszi piacon vagy a Kálvária-dombon is. Amire viszont különösen büszkék, az az élesdi cementgyár azon épületének a zöld teteje, ahol a cementgyártó folyamat során visszamaradt hőt elektromos energiává alakítják.

Ciucur Losonczi Antonius