ERDON Helyi hírek

2008.11.23. 13:07

Befejeződött az Ady Endre szavalóverseny

<p>Nagyvárad - Szombaton a Barokk Palota dísztermében lezajlott eredményhirdetéssel és díjkiosztó ünnepséggel zárult az Ady Endre Középiskola és a Partium Alapítvány által megrendezett V. Partiumi Ady Endre Szavalóverseny.</p>

A Communitas Alapítvány  támogatásával az Ady Endre Középiskola és a Partium Alapítvány az idén immár ötödik alkalommal szervezett szavalóversenyt. A megmérettetésre harminchárom IX-XII-es diák regisztrálta magát, akik Partium és Erdély, illetve a magyarországi Hajdú-Bihar megye különböző tanintézeteiből érkeztek. A szavalatok pénteken hangzottak el, az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjkiosztásra pedig szombat délután került sor a római-katolikus püspöki palota dísztermében.  Fodor József vikárius történelmi ismertetőjének köszönhetően a jelenlevők az impozáns barokk épület múltjába is bepillantást nyertek, majd Tóth Márta tanárnő, az Ady Endre Középiskola igazgatónője arra hívta fel a versenyzők figyelmét, hogy a helyezéseiktől függetlenül valamennyien győztesnek tekinthetik magukat, hiszen a felkészülésük során sok Ady-verset olvastak, s ezzel gazdagították a magyar irodalommal kapcsolatos ismereteiket.

Helyezések

Lakatos Péter parlamenti képviselő, a Partium Alapítvány elnöke azon véleményének adott hangot, hogy a kulturát, a művészetet és az irodalmat a gazdasági és pénzügyi válság közepette is támogatni kell. Úgy vélte: fontos, hogy biztosítva legyen a folytonosság "az iskolák közti nemes küzdelemben". Bánházi Emőke tanügyminisztériumi szakreferens bejelentette: a tárca országos megmérettetésnek ismerte el a szavalóversenyt, ezért a díjazottak a minisztérium által elismert oklevelet kapnak.

A IX-X. osztályosok kategóriájában dicséretet érdemelt Miron Vilidár Vivien (nagyváradi Ady Endre Középiskola). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Szaniszlai Boglárka (székelyhídi líceum) léphetett, míg a győztes Biró Árpád (váradi Mihai Eminescu Főgimnázium) mögött Jerovszky Tímea (váradi Ady líceum) végzett a második helyen. A XI-XII-ek közt ketten osztoztak a harmadik helyen: Szabó Brigitta (kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum) és Takó Beáta (nagyszalontai Arany János Kollégium). Ezüstérmet Magos Orsolya (marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum) és Udvari Tímea (kolozsvári Báthory líceum) érdemelt, egyaránt fejet hajtva a didalmaskodó Moldován Blanka (nagybányai Németh László Gimnázium) előtt. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat különdíjának Jerovszky Tímea és Miron-Vilidár Vivien örülhetett.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!