Becsaphatják a vásárlókat

Szatmár megye — Ismét az élelmiszereket ellenrőziték a Szatmár megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szakemberei. Több mint 120 kiló terméket vontak ki véglegesen a forgalomból.

Lucian Rus a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség főfelügyelője sajtótájékoztató keretében számolt be az elmúlt héten végzett ellenőrzések során tapasztalt kihágásokról. Az elmúlt időszakban szintén az élelmiszerek árusítására vonatkozó előírások betartását ellenőrziték a szakemberek a gyorsétkezdékben, büfékben, pizzériákban, a teraszokon, stb. Természetesen, a strandokon működő vendéglátósokat sem kímélték. Emellett élelmiszerboltokban is ellenőriztek. A leggyakoribb kihágás még mindig az, hogy a kereskedők lejárt szavatosságú termékeket kínálnak. Emiatt a szakemberek szalonnát, margarint, lisztet, tejfölt vontak ki a forgalomból.

„Csak kevesen tudják, hogy a 2+1, 3+1 típusú „akciók” esetében, a kereskedelmi egységnek kötelező módon árusítania kell darabonként is a terméket, hogy a vásárló fel tudja mérni, hogy érdemes–e az árleszállításos termékből vásárolnia. Sajnos, sok helyen nem tartják be ezt az előírást, így becsapják a vásárlót”— magyarázta a sajtótájékoztatón Lucian Rus főfelügyelő.

Több az átlagnál

Összesen 15 helyen végeztek ellenrőzéseket, mely során 12 esetben találtak kihágásokat. Öt figyelmeztetést és 7 pénzbírságot róttak ki, összesen 31 ezer lej értékben. Időlegesen több mint 81 kiló terméket vontak ki a forgalomból. „A forgalomból végérvényesen kivont termékek összesúlya meghaladja a 120 kilót. Ez visoznylag elég nagy mennyiség. Sok vendéglátós nem függeszti ki az árlistát sem, ami szintén kihágásnak minősül. Sajnos, az, hogy megbüntetjük a vendéglátósókat, kereskdőket, csak részben oldja meg a problémát, ezért nagyon figyelmesnek kell lennünk vásárláskor. Főleg, a meleg nyári időszakban, amikor sokkal romlandóbbak az élelmiszerek”— tette hozzá Rus.