Becali goromba megnyilvánulásai ellen tiltakoznak az újságírók

Gigi Becali európai parlamenti képviselő nyilvánosság előtt tanúsított goromba megnyilatkozásai ellen tiltakozott a Riporterek Határok Nélkül (RFS) nemzetközi újságíró szervezet és annak romániai partnerszervezete, az Active Watch – Sajtófigyelő Ügynökség – olvasható a szerdai romániai sajtójelentésekben.

Az amúgy is faragatlan beszédmodorú Becali a napokban kifejezetten sértegette az egyik romániai hírportál női munkatársát, aki pusztán a politikus vagyonnyilatkozatával kapcsolatos ellentmondásokról kérdezte őt. Becali nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a riporternőt.
    ”A Cornelia Popescu újságíró elleni kirohanása betegesen erőszakos volt, és elfogadhatatlan egy ilyen magas rangú közszereplő szájából. Az ilyen típusú verbális agresszió egyre elterjedtebb a politikai körökben, ami arról tanúskodik, hogy a választottak eltekintenek a mandátumuk által rájuk rótt erkölcsi kötelezettségektől” – áll az Active Watch-Sajtófigyelő Ügynökség és az RFS által kiadott közleményben.  
     Az eredetileg juhászból dúsgazdag ingatlantulajdonossá lett Becali, a Steaua labdarúgó csapat tulajdonosa 2004-ben lépett a politika színpadára, megalapítva a szélsőjobboldal ultrakonzervatív eszméit propagáló Új Generáció Pártját (PNG). Akkor néhány évig ez a politikai alakulat egyre jobb eredményeket ért el a közvélemény-kutatásokban, ezt a társadalom bizonyos köreiben élvezett népszerűségének köszönhette. Nyers, közönséges beszédstílusa ugyanis mind a mai napig sokaknak tetszik Romániában.
    A vele rokonszenvezők ráadásul nagyra értékelik, hogy Becali számos jótékonysági gesztust is tett, például megsegítette az árvízkárosultakat, hozzájárult több ortodox templom finanszírozásához, egyszer pedig zsebből kifizette az egyik lerobbant bukaresti lakótelep lakóinak felhalmozott közműtartozásait. Tavaly azonban önbíráskodásért büntetőeljárást indítottak ellene, mert a vád szerint megverette, majd fogva tartotta luxusautójának elrablóit.
    A politika színterén azonban a 2008-as parlamenti választásokon nem volt elegendő a népszerűsége ahhoz, hogy pártja bejusson a törvényhozó testületbe. Ugyancsak kimaradt a másik szélsőségesen nacionalista párt, a Vadim Tudor vezetett Nagy-Románia Párt (PRM) is. A tavalyi európai parlamenti választásokon azonban ez a két párt egyesítette erőit, így Becali elegendő szavazatot szerzett, hogy az európai honatyák padsoraiba ülhessen. Ez a tény azonban nem változtatott stílusán, emiatt különösen a sajtó képviselőin csattan az ostor.

 

Címkék: , ,