ERDON Helyi hírek

2008.08.31. 18:19

Mindenre van megoldás

<p>Szatmár megye — A hiripi református templomban vasárnap hálaadó istentiszteletre és hazatérés napjára gyűltek össze a helybéliek, a faluból elszármazottak és a templom felújítása ünnepére érkezett vendégek. <DIA alt="Hirip 2008.08.31" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( http://media.erdon.ro/pubs/Bildserie/Hirip_2008_08_31/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Hirip 2008.08.31" src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A kettős ünnepen Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület helyettes püspöke igehírdetését hallgathatták meg az egybegyűltek. Vasárnap kettős ünnep napja volt, mert a Hiripi Református Egyházközség tagjainak sikerült templomukat felújítani, és a másik része az ünnepnek az a hazatérés napjaként ismeretes a hiripiek körében, melyet hatodik alkalommal rendeztek meg.

Nincs lehetetlen

Csűry István helyettes püspök az ünnepi istentisztelet igéjét Jeremiás próféta könyve 49, részének 1. versére építette. Bárkiben felmerülhet az a kérdés, hogy lehet a jeremiási igeverset a mai Hiripre vonatkoztatni? Hát úgy, hogy Jeremiás próféta rávilágít egy olyan problémára, ami akkor is és a most is nap mint nap megpróbálja az embert: minden időben vannak olyan kísértések, amelyek eltávolíthattják Istentől a teremtményét, az embert, akinek egyre kevesebb ideje jut az Isten dícséretére. A jelenséget meglehet magyarázni: a megélhetésért folytatott küzdelemmel, vagy a szabadidőmben nem megyek templomba, inkább úgy pihenek. A jeremiási igében Isten kérdezi a választott népét, hogy miért aggodalmaskodik, s a kérdéssel egyidőben megadja a választ is a kérdésekre, csak az ember fogékony kell legyen: nyitott fül és nyitott szív és nem utolsósorban közelebb kell kerüljünk Istenhez, hogy válaszát meghalljuk. Azt, hogy nincs lehetetlen azt Isten most is bebizonyította: a 157 lélekszámú kicsiny gyülekezet teljes egészében felújította a 210 éves templomot, az alaptól a csillagig.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!