BEC: 2,54%-os volt a részvételi arány 13 órakor

Akt.:
Fotó: Agerpres
Fotó: Agerpres
Szombaton 13 óráig a szavazásra jogosultak 2,54%-a adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint.

A BEC honlapján közzétett adatok értelmében 464.668 szavazópolgár voksolt 13 óráig, közülük 292.556 városon, 172.112 falun.

A külföldi szavazókörzetekben 11.666 állampolgár járult az urnákhoz.

Hargita megyében a szavazati joggal rendelkező lakosság 1,01%-a, Kovászna megyében 1,12%, Maros megyében 1,86%, Bihar megyében 3,66%, Szatmár megyében 1,47%, Kolozs megyében 2,33%, Szilágy megyében 1,98%, Arad megyében 2,88%, Máramaros megyében 1,64%, Krassó-Szörény megyében 3,38% szavazott 13 óráig.

A BEC legközelebb 17 óra 30 perckor közöl részvételi adatokat, akkor a 14 órakor jegyzett részvételi arányt ismertetik.

Különösebb gondok nélkül

Tizenkét bejelentés érkezett lehetséges szabálysértésekről vagy bűncselekményekről a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum kapcsán – közölte szombat délben Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.

‘Az ország összes szavazókörzetét megnyitották, a voksolás normális körülmények között zajlik. (…) A közrend szempontjából ez idáig nem jelentettek különösebb problémákat. Lehetséges szabálysértésekről vagy bűncselekményekről tizenkét bejelentés érkezett, ezek közül három nem igazolódott’ – nyilatkozta a szóvivő.

Dajbog sajtónyilatkozatában rámutatott, Bukarest harmadik kerületében néhány szavazókörzetet nem nyitottak meg reggel 7 órakor, vagy azért, mert nem jelent meg a helyszínen a szavazókörzeti elnök, vagy azért, mert nem vették át a voksoláshoz szükséges kellékeket. Egy Teleorman megyei szavazókörzetnél más elnököt kellett kijelölni, miután az eredetileg kinevezett személy a családjában történt haláleset miatt kérte a helyettesítését.

Iaşi megyében egy körzetben rövid időre felfüggesztették a voksolást, mert rosszul lett az elnök, Ploieşti-en, ez egyik körzetben bűnügyi eljárást indítottak, miután egy állampolgár feljelentést tett, hogy nem engedték útlevéllel szavazni.

‘A román állampolgárok csak abban az esetben szavazhatnak az ország területén útlevelükkel, ha ebben Románián kívüli lakhely szerepel. A Romániában élő román állampolgárok személyi kártyával, ideiglenes személyi kártyával vagy személyi igazolvánnyal szavazhatnak’ – emlékeztetett Dajbog

Ugyancsak Ploieşti-en egy szavazókörzet tagjai a helyi rendőrség kíséretében indultak el a mozgóurnával, ami bűncselekménynek minősül, amennyiben a törvény szerint ilyen esetben belügyi egység segítségét kell kérniük.

Prahova megyében kivizsgálás indult egy polgár ellen, mert állítólag megpróbált másodszor is szavazni, miután rájött, hogy ‘először nem úgy szavazott, ahogy szeretett volna’.

Piteşti-en három személyt fejenként 200 lejre megbírságoltak, mert zavarták a közrendet egyik szavazókörzet közelében.

Krassó-Szörény megyében egy személyt bekísértek a rendőrségre, miután ittas állapotban egy gumigolyós pisztollyal a zsebében akart szavazni.

A belügyi szóvivő elmondta azt is, hogy az országszerte előzetes letartóztatásban lévő, szavazati joggal rendelkező 674 személy közül 513-an kértek mozgóurnát, közülük déli 12 óráig 219-en szavaztak.

 

www.agerpres.ro