ERDON Helyi hírek

2012.02.02. 14:28

Koncesszióba adnák a strandot

Bihar megye - Évek óta maga előtt görgetett gondja az érmihályfalvi önkormányzatnak a helyi strand ügye. Most elhatározták: működtetését koncesszióba adják, erre pályázatot írnak ki.

Bihar megye - Évek óta maga előtt görgetett gondja az érmihályfalvi önkormányzatnak a helyi strand ügye. Most elhatározták: működtetését koncesszióba adják, erre pályázatot írnak ki.

 

 

Hosszú lenne még felsorolni is, mennyi "kalandon" ment át az érmihályfalvi strand az elmúlt években, sőt, évtizedekben. Volt, mikor kisebb-nagyobb kapacitással működött, de ez volt régebben, és kevesebb ideig tartott. A hosszabb idő az, amikor csak a területén lévő vendéglátóipari egység várta a betérőket, a lakosok pedig a környék strandjaira jártak nyaranta, beleértve a határ túloldalán lévőket is. Az önkormányzat, amikor néhányszor már bérbe adta az intézményt, mindig kötelezte a bérlőt a stand működtetésére is, ám ez végül általában vitákat, sőt, pereket is eredményezett. Így volt az a legutóbbi bérlő esetében is, amikor hosszas jogi huzavona után szabadultak meg egymástól a felek. Az újabb bérbeadásra az elmúlt félévben kétszer is történt kísérlet, de nem akadt jelentkező.

 

Akadt érdeklődő

 

A Helyi Tanács januári gyűlésén újra terítékre került a téma, s ennek oka: akadt egy jelentkező, aki látna fantáziát a strand működtetésében. Az önkormányzat ezúttal nem bérbe, hanem koncesszióba adásban gondolkodik, ami azt jelenti, hogy a tulajdon az városé marad továbbra is, ám minden ott történő beruházás, fejlesztés, és ezzel kapcsolatos járulékos teendő a vállalkozó dolga lenne. A természetesen nyilvánosan meghirdetendő koncesszióba adáshoz már megtörténtek az első előkészítő lépések. Erről Nagy Szabolcs, a Polgármesteri Hivatal szakembere tájékoztatta a tanácsosokat: felértékeltették a strand területét és a rajta lévő épületeket, melyek pillanatnyi piaci áron összesen 747.733 lejt érnek. A főépületet 1981-ben adták át, azóta történt már teljes felújítás. Kovács Zoltán polgármester hozzátette, hogy elképzelésük szerint mindenképpen kell majd egy termálvizes medence is.

 

Az előkészítésről határoztak

 

Korábban már megtörtént a hajdani furat kamerás ellenőrzése, és a termálvíz bevizsgáltatása, melyről szakemberek azt mondják, hogy a Félix-fürdőihez és a hajdúszoboszlóihoz hasonló összetételű. A kút 1200 méter mély, a víz 1000 méteren 100 Celsius fokos, a felszínen 47 Celsius fokos. Az önkormányzatnak nincs pénze ahhoz, hogy önállóan fogjon a beruházáshoz, ezért javasolják - a beérkezett érdeklődés hatására - a koncesszióba adást. A tanácsosok elvi beleegyezésüket adták ehhez, és úgy döntöttek, a szakbizottság a februári ülésre kidolgozza a koncesszióba adás, illetve az azt megelőző licitálás feltételeit.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!