Friss hírek

2006.12.10. 12:11

Több százan tiltakoztak élőlánccal a Szabolcs utcai Kórházért

<p>Több száz dolgozó és szimpatizáns demonstrált az Országos Gyógyintézeti Központ (ismertebb nevén a Szabolcs utcai Kórház) megmentéséért vasárnap Budapesten. A tüntetők a kórház körül élőláncot alkottak, így tiltakoztak amiatt, hogy az egészségügyi reformok miatt az intézményt - másik három kórházzal együtt - beolvasztják a Központi Kórházba, és így számos osztály és 1300 dolgozó jövője került veszélybe.</p>

A kórház dolgozói elsősorban azt sérelmezik, hogy a minisztérium a döntés előtt nem egyeztetett velük az intézmény sorsát érintő kérdésben- mondta el a Független Hírügynökségnek Banai János, az Országos Gyógyintézeti Központ Közalkalmazotti Tanácsának elnökhelyettese.

A döntés értelmében április 1-ig megszüntetik a kórház szinte valamennyi osztályát. Azok a szakrendelések, amelyek megmaradnak más intézménybe kerülnek át. Így a haematológiai és őssejttranszplantációs osztály a Honvéd Kórházba, a kardiológia a MÁV Kórházba kerül majd. Ezen kívül néhány kisebb részleg üzemel még máshol, a többi jogutód nélkül megszűnik - mondta Banai János. Hozzátette: olyan speciális szakrendelések szűnnek meg, mint a belgyógyászat, az endokrinológia, a gasztroenterológia, az izotópos diagnosztika, az onkológia. Továbbá a kórházban működik az az egyedülálló andrológiai osztály, mely a férfi meddőséggel foglalkozik, és ahonnan már beteget nem lehet továbbirányítani. Szintén egyedülálló az intézményben helyet foglaló intenzív koraszülött osztály (PIC-részleg), a terhespatológia, a genetikai ultrahang - mondta Banai.

Az elnökhelyettes kiemelte: az intézményben 35 professzor, 650 felsőfokú szakképesítéssel rendelkező szakkdolgozó - ebből 65 diplomás - dolgozik. Összesen 1300 dolgozót érint a kórház megszűnése. Az nem tudják pontosan, hogy az épülettel mi lesz, erről ugyanis a minisztérium döntésében nem írnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!