Bátorítanak és korrigálnak – adókkal

Bátorítanak és korrigálnak – adókkal
Több, helyi adókkal és illetékekkel kapcsolatos változást is tervez a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. Az épp közvitára bocsátott tervezet néhány részletét ismertették hétfőn.

A helyi adókból és illetékekből befolyt összegből törleszti a polgármesteri hivatal a legtöbb projektet, s tavaly sok beruházás történt, melyek megnövekedett működési költségeket is maguk után vontak, mondta bevezetésként Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón, melyet Sorin Iacob gazdasági aligazgatóval együtt tartott. A jövő évi adókra és illetékekre vonatkozó tervezet sok kisebb változást hoz, s az újdonság az, hogy élve az új adótörvénykönyv által biztosított lehetőségekkel az adók és illetékek által igyekeznek bátorítani, illetve korrigálni – esettől függően.

Lehetőségek

Néhány példa: a teraszokat működtető cégek számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy vagy napi díjat fizessenek a teraszok után, mint eddig, vagy éves díjat, mely egyébként a terasz öt – öt és fél havi működtetésének felelne meg, de így a napok száma nincs korlátozva. Az utóbbi lehetőséggel szerintük csökken a bürokrácia és egyben arra késztetik a cégeket, hogy minél több ideig működtessenek teraszokat, ami plusz jövedelmet hozhat, illetve munkahelyeket teremthet. Egy másik terv az, hogy töröljék az évi láttamoztatási díjat azoknak a közélelmezési egységeknek az esetében, melyek élőzenét biztosítanak, s egyéb, kulturális tevékenységeknek adnak otthont rendszeresen, a javaslat szerint legalább ötven alkalommal egy évben.

Másrészt egyebek mellett ötven százalékkal növelnék azoknak személyeknek a házadóját, akik, bár megtehetik, nem csatlakoztatják ingatlanukat a csatornarendszerhez. Több utcán ugyanis elvégeztették a csatornázási munkálatokat, de egyesek – még nincs kimutatás arról, hogy hányan – elmulasztottak csatlakozni, s ez Eduard Florea szerint nem csupán gazdasági, de közegészségügyi szempontból is káros.

Változások

A 196. sz. törvény életbe lépte nyomán nem lesz kötelező legalább négyszáz méteres udvart bejelenteni, ezáltal sok esetben csökken majd az ingatlanadó, de a város bevételei is, előreláthatólag 875 ezer lej körüli összeggel. Ezt a veszteséget viszont egyéb rendelkezésekkel igyekeznek majd kiegyenlíteni.

Egyéb tervezett változások: kettőről három százalékra emelnék az elszállásolási hozzájárulást, ezt a szállodák vendégei fizetik, s az összegből a Nagyvárad és Környéki Turizmust Népszerűsítő Egyesület (APTOR) különféle, turistáknak szóló nyomtatványok megjelentetését fizeti.

Mióta bevezették azt, hogy a nem lakásként használt ingatlanok után nagyobb adót kell fizetni, az érintett ingatlantulajdonosok által elvégeztetett becslés az esetek kilencven százalékában alacsonyabb értéket állapít meg ezek számára, mint a hasonló kategóriájú lakóingatlanokra. A javaslat az, hogy ezekben az esetekben a tulajdonosok a megállapított érték 0,8 százalékát, s nem az eddigi 0,6 százalékát fizessék ki adóként.

Több nagyváradi utca besorolása is változik, több mint negyven utcát drágább, két utcát pedig olcsóbb adókörzetbe sorolnának, hangzott el. Az erre vonatkozó tervezetet is közvitára bocsátják, várják az észrevételeket, javaslatokat.

Többletadó

A magánszemélyek többsége számára nem terveznek lényeges változásokat, s a parkolási díjak emelését sem tervezik, de például abban az esetben, ha valaki központi, építkezésre alkalmas, de beépítetlen területtel rendelkezik, a tervezet szerint ötven százalékos többletadót kell fizessen. A központi üzlethelyiségek tulajdonosaira is ugyanilyen mértékű többletadót vetnének ki, amennyiben az érintett ingatlan az év folyamán több mint harminc napon keresztül nem működik. Némileg nőnek és egyúttal differenciáltabbak lesznek a tervezet szerint gyermekváros és a sportcsarnok bérleti díjai, s az ősi strand, valamint az állatkert esetén bevezetik a két felnőttből és egy gyerekből, illetve az egy felnőttből és két gyerekből álló csoportok számára kidolgozott tarifát – előbbi 35, utóbbi pedig 25 lejbe kerülne.

Neumann Andrea