Basescut kampányfogással vádolják

Traian Basescu román államfő alkotmányban rögzített hatáskörével élt, amikor kérte az ideiglenesen kinevezett igazságügyi minisztertől a bűnvádi eljárás megindítását hét volt és egy jelenlegi kormánytag ellen, többen ugyanakkor kampányfogásnak nevezik a lépést.

A romániai sajtó csütörtökön emlékeztetett a Calin Popescu Tariceanu kormányfő és Basescu között dúló háborúra, figyelemre méltónak tartva, hogy az államfő az igazságügyi tárca élére ideiglenesen kinevezett liberális Teodor Melescanutól a korábban megkezdett procedúrák folytatását kérte.
    Senki nem vonja kétségbe, hogy Basescunak joga volt megtenni ezt. A Romania Libera című lap mindenesetre megállapította, hogy az érintett politikusok közül három a miniszterelnök liberális pártjához (PNL), kettő az ellenzéki – de ugyancsak Basescu ellenfeleinek számító – szociáldemokratákhoz (PDS), egy a Konzervatív Párthoz (PC), egy a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) tartozik, a nyolcadik személy pedig a vélt bűncselekmény elkövetésének idején a demokratákhoz (PD) soraiban foglalt helyet.
    Az államfői kérések nyomán az ügyészség vádat emelhet Paul Pacuraru jelenlegi munkaügyi miniszter, Nagy Zsolt korábbi távközlési tárcavezető, Tudor Chiuariu egykori igazságügyi miniszter, Decebal Traian Remes volt agrárminiszter, valamint Codrut Seres, a gazdasági tárca egykori vezetője ellen. Vizsgálat indulhat továbbá a szociáldemokrata Adrian Nastase ex-miniszterelnök, illetve Miron Mitrea egykori szállításügyi miniszter ellen, és bíróság elé állíthatják Victor Babiuc korábbi védelmi minisztert is.
    Basescu döntésének indoklásakor leszögezte: elnöki minőségében senkit nem nevez bűnösnek, e pillanatban a listán szereplők közül mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Csak arról van szó – mondta -, hogy a megkezdett vizsgálatokat folytatni kell.
    Cristian Parvulescu politológus a sajtónak adott nyilatkozatában azonban úgy véli: az a tény, hogy az államfő “csomagban” terjesztette elő a neveket, politikai lépésnek tekinthető, amely a hamarosan megrendezendő helyhatósági választásokat előkészítő kampányba illeszkedik.  
    Emil Boc, az államelnökhöz közel álló Demokrata-Liberális Párt (PDL) elnöke szerint Basescu intézkedése helyénvaló. Eugen Nicolaescu liberális alelnök viszont úgy fogalmazott: az államfő ezzel a lépéssel folytatja a háborút ellenségei ellen. Markó Béla RMDSZ-elnök szerint Basescu a kabinettel szembeni  megvetését fejezi ki azzal, hogy “egy csomagban” kéri a vizsgálat beindítását, illetve folytatását.
    Az erdélyi Krónika csütörtöki vezércikkében helyesnek nevezi ugyan az államfőnek a nagykorrupció felgöngyölítésére irányuló törekvését, de furcsának tartja, hogy a listán az államfőt támogató PDL-ből egyetlen politikus sem szerepel. A lap szerint Basescu a helyhatósági és a parlamenti választásokat akarja “megnyeretni” az elnöki pártként működő PDL-vel a riválisok “hiteltelenítése” révén.