Basescu védnökségével alakult jobbközép pártot jegyeztek be Romániában

Basescu védnökségével alakult jobbközép pártot jegyeztek be Romániában
Bejegyezték Romániában a Traian Basescu államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Pártot (PMP), miután a bukaresti táblabíróság szerdán jogerősen elutasította a pártbejegyzés ellen emelt óvásokat.

A magát jobbközép alakulatként meghatározó új pártot 2013-ben kezdték szervezni az államfőhöz közel álló politikusok, miután az addig elnöki pártként emlegetett Demokrata Liberális Párt (PDL) nem a Basescu által nyíltan támogatott Elena Udreanak, hanem Vasile Blaga korábbi pártelnöknek szavazott bizalmat a párt tisztújító értekezletén.

“Pártunk egy új politikai kultúrát kíván meghonosítani a jelenlegi politikai kilátástalanságban. A jóhiszemű és becsületes románokat várjuk, hogy csatlakozzanak pártunkhoz, amely a középosztály és közjó szolgálatában áll” – mondta Eugen Tormac pártelnök a PMP bejegyzése alkalmából. Rámutatott: a PMP a Traian Basescu államfő, illetve a 2009 és 2012 között kormányzó Emil Boc-kabinet által kezdeményezett reformokat akarja folytatni.

Basescu kedden egyszerre nyolc tanácsadóját mentette fel tisztségéből, a román média szerint azért, hogy beléphessenek az új pártba. Egyikük, Daniel Funeriu volt oktatási miniszter meg is erősítette blogján, hogy a PMP színeiben kíván indulni az európai parlamenti választásokon.

Ugyancsak a PMP jelöltlistáján kíván európai parlament mandátumot szerezni a párt egyik alapítója, Theodor Baconschi volt külügyminiszter.

A közvélemény-kutatások szerint továbbra is Traian Basescu államfő a román jobboldal legnépszerűbb politikusa: bizalmi indexe a 2012-es évi 18 százalékos mélypontról – a Sociopol intézet mérése szerint – tavaly decemberig 23 százalékra emelkedett. Basescunak decemberben jár le második államfői mandátuma és nem indulhat a decemberi elnökválasztáson.

A PDL – amelynek éléről 2004-ben Basescu az elnöki hivatalba került – egy jobbközép tömörülés részeként vett részt a 2012-es parlamenti választásokon, de súlyos vereséget szenvedett: fele annyi mandátumot sem szerzett, mint 2008-ban, és parlamenti súlya 14 százalékra esett vissza.

A szétforgácsolt román jobboldal valamennyi pártja – a PDL, a Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök vezette Polgári Erő, és a most bejegyzett PMP – elvileg szükségesnek tartja az összefogást az idei választásokon, de arról tárgyalni sem hajlandók egymással, hogy ki lehet a román jobboldal közös jelöltje az év végi elnökválasztáson.