Băsescu szerint le kéne váltani a kormányt

Traian Băsescu
Traian Băsescu
Csak egy kormányváltással lehetne javítani a Romániáról kialakult kedvezőtlen képen – véli Traian Băsescu.

,,Ha az ország javát akarjátok, váltsátok le ezt a kormányt! Brüsszelben és a többi nyugati kancelláriában igen kedvezőtlen kép alakult ki Romániáról. Az egyetlen megoldás a kormány leváltása, még akkor is, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) marad hatalmon, de új miniszterekre van szükség, akik ismerik az európai valóságot. A kormányban a legjobb romániai politikusoknak kell részt venniük, akik Dragnea és Vâlcov befolyása nélkül dolgozzanak” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Băsescu.

Véleménye szerint a mostani többség hozzáállásának esetleges megváltoztatása sem jelent megoldás, mert hosszú időbe telne, amíg visszaszerezné az elvesztett bizalmat, Romániának pedig nincs ideje ilyesmire.

,,Egy új kormány visszaadná a külföldi partnerek reményét, hogy Románia visszatér a normális kerékvágásba. Nagyon jól megértem a nyugati partnerek álláspontját, és biztos vagyok benne, hogy ez a megoldás. Biztosíthatom, hogy egy új kormány, az Európai Bizottsággal közösen, megfelelő megoldást találna egy sikeres román elnökségre, vagy akár az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készített jelentésben foglaltakra. Ezzel szemben a Dăncilă-kabinet már senkivel, semmit nem tud megbeszélni” – szögezi le a volt államfő.

 

www.agerpres.ro