Basescu szabad kezet kaphat

Traian Basescu román államfő – egyes jogászok szerint – szabad kezet kaphat a volt és jelenlegi miniszterek elleni bűnvádi vizsgálatok engedélyezésében, miután a román alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek nyilvánított egy kormányrendeletet.

Az említett kormányrendeletet egy hónappal ezelőtt hozta Calin Popescu Tariceanu kormánya, módosítva a magas rangú kormánytisztviselők és miniszterek felelősségre vonását vizsgáló államelnöki bizottság tevékenységét és összetételét. Traian Basescu államelnök csak ennek az úgynevezett Cotroceni-bizottságnak a véleményezése alapján adhatott ki eddig engedélyt arra, hogy az érintettek ellen megindulhasson bármiféle ügyészi vizsgálat.
Az eddig érvényben volt 1999-es törvény értelmében az említett bizottságot – amely nem bírókból állt – az igazságügyi és a belügyminisztérium javaslata alapján állították össze. A kormányrendelet úgy módosította ezt, hogy az újonnan létrehozandó testület összetételére a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács tehet javaslatot, mégpedig öt bíró személyére.
A sürgősségi rendelet nyomán az addig működő, régi összetételű bizottság kénytelen volt felfüggeszteni munkáját. Emiatt a folyamatban lévő ügyek ideiglenesen elakadtak, az új bizottság felállása előtt pedig az államfő sem adhatott ki engedélyeket. Az alkotmánybíróság ugyanakkor alkotmányellenesnek nyilvánította az eredeti, 1999-es törvénynek azt a részét is, amely a régi összetételű bizottság munkáját szabályozta.
Egyes jogászok szerint ezzel a döntéssel mindenfajta bizottság fel lett számolva. Ebben a helyzetben szerintük kizárólagosan Traian Basescunak lesz joga zöld utat adni egy-egy volt vagy jelenlegi miniszter ellen folytatandó bűnvádi vizsgálat számára.
Az említett törvény és a módosító kormányrendelet alkotmánybírósági vizsgálatát egyébként a román ombundsman kérte.