Basescu: orosz gázt olcsóbban

Basescu: orosz gázt olcsóbban
Traian Basescu román államfő őszre tervezett moszkvai látogatásától azt reméli, hogy sikerül megállapodnia vendéglátóival arról, hogy Oroszország előnyösebb áron adjon gázt Romániának. Bukaresti elemzők azonban kételkednek a terv sikerében.

A pénteki román lapok részletesen beszámolnak a román államfő legutóbbi nyilatkozatáról, amelyben közölte, hogy várhatóan ősszel látogat Moszkvába. Azt követően tette Basescu ezt a bejelentést, hogy az április eleji bukaresti NATO-csúcs alkalmából négyszemközti megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel, aki moszkvai látogatásra hívta.
A Romania libera című napilap szerint ettől a találkozótól reméli Bukarest az orosz-román kapcsolatok felmelegedését, miután az elmúlt években meglehetősen fagyossá vált a két ország közötti viszony.
Az újság szerint Basescu újra akarja tárgyalni a Románia által importált orosz gáz árát a közvetítő cégek kizárásával. Basescu azt szeretné, hogy Románia egyenesen a Gazpromtól vásároljon nyersanyagot. Az újság emlékeztet arra, hogy Európában jelenleg Románia fizet legtöbbet az orosz gáz köbméteréért.
Aurelian Dochian, a Gazdaság-politikák Európai Központjának elemzője azonban a lapnak kifejtette, hogy pusztán a közvetítő cégek kizárása nem vezet majd a gáz árának olcsóbbodásához, mert minden európai állam közvetítőkön keresztül jut hozzá az orosz fűtőanyaghoz. Liviu Voinea gazdasági elemző is kételkedik abban, hogy Románia előnyére válhat az egyezkedés. Hangsúlyozta: az orosz gázért folytatott alkuk nem kizárólag az árról szólnak, hanem általában a tárgyalások részét képezi a Gazpromnak az illető ország projektjeiben való részvétele is. Voinea szerint Oroszországot a Romgaz román vállalat és a Nabucco projektbe való beszállás lehetősége egyaránt érdekli.
Matt Bryza amerikai helyettes külügyi államtitkár a Cotidianul című napilapnak adott interjújában kijelentette: Romániának nem szabad “fauszti paktumot” kötnie a Gazprommal.
A helyettes államtitkár szerint Románia nem fog olcsóbb gázt kapni attól, hogy megváltoztatja Oroszországgal szembeni politikáját. Szerinte ez csak akkor lehetséges, ha Bukarest továbbra is támogatja a Nabucco gázvezeték megépítését, és folyékony gáz behozatalát lehetővé tevő kikötőterminált hoz létre a Fekete-tenger partján fekvő Konstancában.