Basescu megerősítette, hogy Románia csatlakozik az uniós kormányközi szerződéshez

Basescu megerősítette, hogy Románia csatlakozik az uniós kormányközi szerződéshez
Traian Basescu román államfő szerdán megerősítette, hogy Románia csatlakozni fog a tervezett uniós kormányközi szerződéshez.

 

A román államfő ezen a napon a parlamenti pártokkal és a román kormánnyal is konzultált. Bejelentette: csütörtökön megerősíti az Európai Bizottság felé Románia azon szándékát, hogy csatlakozik a tervezett kormányközi szerződéshez, amelynek kidolgozásában részt akar venni.

Basescu szerint nem kérdéses, hogy Románia idejében ratifikálja majd a szerződés előírásait, akár alkotmánymódosítás révén is. Az államfő megismételte, hogy továbbra is az alkotmánymódosítást tartja legmegfelelőbb megoldásnak arra, hogy egyebek között az államháztartási hiány korlátozására vonatkozó feltételt Románia elfogadja.

Hangsúlyozta: egyetlen párt sem utasította el a majdani kormányközi szerződésbe foglalandó feltételeket, amelyek – mint mondta – amúgy sem jelentenek újdonságot, hiszen Románia már az EU-csatlakozáskor vállalta például az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó korlátozást.

Az egyeztetések során ismét felszínre kerültek a pártok közötti nézeteltérések. A három ellenzéki párt, a szociáldemokraták, a liberálisok, és a konzervatívok alkotta Szociálliberális Szövetség (USL) egyebek között szakértői kormány felállítását javasolta. Basescu nyíltan nem utasított el, de jelezte: nem látja kivitelezhetőnek új kormány felállítását. A kormánypártok vezetői sem tartják célszerűnek az ötletet.

Az ellenzéki szövetség bejelentette azt is, hogy nem ért egyet a kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) egyik vezetője által megfogalmazott javaslattal, miszerint a jövő őszi, összevont önkormányzati és parlamenti választásokkal egy időben tartsák meg az esetleges alkotmánymódosításról szóló népszavazást is.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében Kelemen Hunor elnök kifejtette, hogy a koalíció tagjaként a magyar szervezet támogatja az uniós szerződéshez való csatlakozást, és azt is, hogy ennek érdekében módosítsák az alaptörvényt, de csak az uniós kötelezettségekből fakadó pontokban. Ennél átfogóbb alaptörvény-módosítást ugyanis már nem támogat a magyar szervezet.