Băsescu: mandátumom lejárta után befejezem politikai tevékenységemet

Băsescu: mandátumom lejárta után befejezem politikai tevékenységemet
Szenátori mandátumának lejárta után visszavonul a politikából – közölte csütörtökön Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke. A volt államfő a jövőre esedékes európai parlamenti választások kapcsán közölte eme szándékát.

A B1 televízió műsorában kifejtette, az ellenzéki alakulatoknak közös listán kellene indulniuk az EP-választáson, ellenkező esetben mind gyenge eredményeket fognak elérni. “A Nemzeti Liberális Pártnak, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek, a Népi Mozgalom Pártnak és Cioloş platformjának közös listát kellene összeállítaniuk” – hangoztatta Băsescu, aki azzal érvelt, hogy ezeknek az alakulatoknak “csak közösen van esélyük lefedni minden települést”.

Amennyiben ez a szövetség létrejön, az EP-választás képezné a főpróbát a szintén 2019-ben sorra kerülő elnökválasztásra – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Klaus Iohannis képes lenne-e megnyerni az államfőválasztást egy gyenge PNL-vel a háttérben, Băsescu így válaszolt: “Nem, mert a Szociáldemokrata Párt politikai vektora igen erős. Óriási kockázat lenne. Miért ne próbáld meg elejét venni a kudarcnak, és elkerülni az esetleges meglepetést, hogy Dragnea vagy Dragnea valamelyik embere legyen az elnök?”

A volt államfő hangsúlyozta, ő nem kíván indulni az európai parlamenti választáson.

“Két ember biztosan nem lehet ennek a pártszövetségnek a vezetője. Én azért, mert nem akarok, Orban pedig azért, mert nem képes rá. Ez most vicc volt. Nem tudom, ki lenne a legmegfelelőbb erre, de az egyértelmű, hogy sem Orban, sem én nem tudnánk húzni ezt a szövetséget. (…) Nekem már nincsenek személyes ambícióim. Mandátumom lejárta után befejezem politikai tevékenységemet” – fogalmazott Băsescu.

www.agerpres.ro