Basescu külön-külön hívná kormányalakítási tárgyalásokra az USL pártjait

Basescu külön-külön hívná kormányalakítási tárgyalásokra az USL pártjait
Nem pártszövetségek, hanem az azokat alkotó pártok vesznek részt a kormányalakítási tárgyalásokon a vasárnapi romániai parlamenti választások után – közölte Traian Basescu államfő szerda esti sajtóértekezletén.

 

Ez azt sugallja, hogy az elnök nem ismeri el a választások megnyerésére leginkább esélyes, jelenleg is kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kormányalakítási jogát, mivel az USL több pártból áll, amelyeknek várhatóan csak együttesen lesz többségük a parlamentben.

Basescu rámutatott: az alkotmány a pártokkal való konzultációt írja elő számára, ám az, hogy kinek van többsége a parlamentben, nem nyilatkozatokból, hanem a kormány beiktatásakor megejtendő szavazáson derül ki.

A román sajtóban több hete folynak a találgatások, vajon hajlandó lesz-e Basescu újabb kormányalakítási megbízást adni az USL miniszterelnök-jelöltjének, Victor Ponta szociáldemokrata pártelnöknek, és ha nem, ki lesz az az USL-közeli kormányfőjelölt, akinek a megbízásával Basescu éket próbál verni az ellene szövetkezett szociáldemokraták és liberálisok közé.

A sajtó által felröppentett nevekre utalva az elnök leszögezte: sem Calin Popescu Tariceanu volt kormányfőnek, sem Ioan Rus volt belügyminiszternek nem ad kormányalakítási megbízást, arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy Victor Pontát kinevezi-e még egyszer kormányfőnek. Basescu ironikusan megjegyezte: azon gondolkodik, hogy – a korrupcióért elítélt, börtönbüntetését töltő – Adrian Nastasét, vagy – az egykori kommunista politikai rendőrség, a Securitate ügynökeként számon tartott – Dan Voiculescu médiamágnást jelölje-e kormányfőnek.

Miután Victor Ponta miniszterelnök az elnökről azt mondta, hogy a kommunista kémelhárítás tisztje volt, Traian Basescu szerdai sajtóértekezletén nyilvánosan bejelentette: nem volt sem a Securitate, sem a kémelhárítás tisztje, és egyik szervezetnek sem volt fedett ügynöke.

Basescu ugyanakkor azzal gyanúsította meg a Ponta-kabinetet, hogy választási csalásra készül. Mint mondta: ezt nemcsak az államfő leváltása ügyében rendezett nyári népszavazáson észlelt csalások mondatják vele, hanem az a tény is, hogy a kormány nem hozta nyilvánosságra a választói névjegyzékben szereplő személyek számát.

Címkék: ,