Basescu korrektnek tartja az EB Romániáról szóló jelentését

Basescu korrektnek tartja az EB Romániáról szóló jelentését
Romániának komolyan kell vennie az Európai Bizottság (EB) igazságügyi országjelentését, mert az korrekt és megalapozott – jelentette ki Traian Basescu államfő vasárnap.

 

Brüsszel a szerdán közzétett jelentésében megállapította, hogy Romániában sérül a jogállamiság, és az országnak bőven van tennivalója az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolása, a korrupció elleni küzdelem és a médiaszabályozás területén.

A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői vitatták a jelentés megalapozottságát és az ellenőrzés beszüntetését sürgették.

Basescu szerint nem az igazságszolgáltatás, hanem az azt befolyásolni próbáló politikusok vizsgáztak rosszul, éppen ezért nem vitatkozniuk kéne a jelentéssel, hanem eleget kellene tenniük a dokumentumban megfogalmazott ajánlásoknak.

Az államfő kifejtette: tavaly februárban már megkezdték a tárgyalásokat Brüsszellel az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus beszüntetéséről, de miután nyáron az alkotmánybíróság, az ombudsman és az államfő elleni támadásokkal “a politikusok romba döntötték” a jogállamiságot, nincs már esély arra, hogy 2013 vége előtt Brüsszel lezárja a román igazságügyi reform ellenőrzését.

Basescu szerint a mostani jelentés a júliusihoz képest előrelépés, a tavaly februárihoz képest viszont visszaesés. Elismerte, ez hátrányosan befolyásolhatja az ország befogadását a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amely várhatóan márciusban kerül ismét napirendre az uniós igazságügy-miniszterek értekezletén.

Az elnök szerint a román kormánypártoknak – méltatlankodás helyett – sürgős szándéknyilatkozatban kellene biztosítaniuk Brüsszelt arról, hogy az ajánlásoknak eleget tesznek. Basescu szerint jó jelzés lenne, ha eltávolítanák a kormányból azokat a politikusokat, akiknek a feddhetetlenségével kapcsolatban kételyek merültek fel, és a parlament nem akadályozná többé a korrupcióval vádolt honatyák felelősségre vonását.