ERDON Helyi hírek

2011.08.18. 14:21

Infrastruktúra-fejlesztés Kolcson

Domokos Sándor, Kolcs község polgármestere több évtizedes mulasztásokat igyekszik bepótolni, de még a biztos lehetőségeket is nehéz kihasználni a bürokratikus rendszerek miatt.

Domokos Sándor, Kolcs község polgármestere több évtizedes mulasztásokat igyekszik bepótolni, de még a biztos lehetőségeket is nehéz kihasználni a bürokratikus rendszerek miatt.

 

 

Kolcs községben az infrastruktúra terén olyan lemaradásokat kell bepótolni, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben szinte lehetetlennek tűnik. Domokos Sándor polgármester éppen ezért a pályázatkészítésben látja a jövőt. Igaz, hogy ma már nagyon sokan a pályázatkészítéstől is óvakodnak, hiszen nagyon sok önkormányzat jelentős összegeket fizetett ki pályázatkészítésre, de azok végül nem részesültek pozitív elbírálásban és a meglévő pénz is odaveszett.

 

Víz– és csatornahálózat

 

— Nem csak a pályázatkészítés nehéz — magyarázza Domokos Sándor —, hanem a nyertes pályázatok kivitelezése is. Itt van például a víz– és csatornahálózat kiépítése. Az első pályázatnál csak Nagykolcsot, Szamoskrassót és Szamoslippót sikerült befogni. Dobrácsapátit, Szamoskóródot és Kiskolcsot egy másik pályázat keretén belül próbáltuk rácsatolni a hálózatra. Közben részvényesei lettünk az Apaservnek, így lehetőség adódott, hogy a három települést rácsatoljuk a Pálfalva községben kiépített hálózatra. Dobrácsapátiban már teljesen kiépült a vízhálózat, működik is, sajnos csak tizenkét háztartás csatlakozott rá, ami nem igazán kifizetődő. Szamoskóródon a falu belső utcáján is elhelyezték a vízvezetékcsöveket, hamarosan összekötik Dobrácsapátit Nagykolccsal. Ennek hossza kilenc kilométer. Közben készülnek a tervek a szennyvízcsatorna kiépítéséhez is. Ha minden az elképzelések szerint fog történni, jövő áprilisig tizenöt kilométer csatornahálózatot épül ki.

 

Parkosítás, kultúrotthon–felújítás

 

— A vidékfejlesztési szaktárca által finanszírozott 322–es kiírás nyertes pályázatának eredményeként újítják fel a nagykolcsi kultúrotthont és a szamoskrassói Darvay–kúriát. Ezzel párhuzamosan a Környezetvédelmi Alapból elnyert pénz felhasználásával készülnek el a község új parkjai és zöldövezetei. Ilyen park lesz Dobrácsapáti központjában, a kiskolcsi régi töltés mellett és a szamoskrassói Darvay–kúriánál. Pályázott a község kerékpárút kiépítésére is. A szakemberek erre a célra a Szamos–töltést tartották legmegfelelőbbnek, a lakosság viszont a főút mellett akarta ezt a tervet megvalósítani. Ezt nem engedélyezték, mert kevés a távolság az úttest és az árok között — tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!